Hopp til hovedinnhold


Oslo maraton tømte Oslo for ambulanser

Seks maratonløpere til sykehus.

Seks maratonløpere til sykehus.

Selv med dobbelt så mange løpere og 11.000 på startstreken hadde ikke Ullevål universitetssykehus satt på noen ekstra ambulanser søndag ettermiddag.

En hjertestans og flere akutt og kritisk syke løpere satte beredskapen på en hard prøve, og i en periode var det ingen ledige ambulanser i Oslo sentrum.

- Mange pasienter

Ullevål universitetssykehus vil nå be om et møte med arrangøren, hvor de blant annet vil spørre om om kvaliteten og kapasiteten ved sanitetstjenesten på gigantarrangementet.

- Jeg kan vanskelig se hva vi kunne ha gjort annerledes. Dette er jo vårt ansvar, men vi har en avtale med Norsk Folkehjelp Sanitet som stiller med førstehjelpere og ambulanser, sier styreleder Nils-Jostein Helland i Sportsklubben Vidar til Aftenposten.no.

Helland synes det er vanskelig å forutse hvor mange som ikke klarer å gjennomføre et maratonløp på forhånd, men innrømmer at det i perioder ble hektisk for sanitetsmannskapene.

For de fleste var 18-19 grader passe temperatur, men eliteklassen trives best med rundt 14 grader. Uansett er det viktig å få i seg nok drikke underveis.

- Ikke fornøyd

Avdelingssjef for ambulanser ved prehospital divisjon på Ullevål universitetssykehus, Bjørn Karr, innrømmer at det var for knapt med ressurser i Oslo sentrum søndag ettermiddag.

Mange andre hasteoppdrag og trafikkaos i sentrum gjorde at kapasiteten var sprengt for de ti ordinære ambulansene som var på jobb.

- Norsk Folkehjelp Sanitet gjorde sikkert en utmerket jobb ut fra sin kapasitet og kompetanse, men det gikk en grense for hva de greide å håndtere.

Vi hadde ikke satt på noen ekstrabiler, og det er naturlig at vi går i dialog med arrangøren for å se hva vi kan lære av dette til neste år, sier Karr.

I løpet av kort tid måtte Ullevåls ambulansetjeneste rykke ut til seks akutt syke maratonløpere. I tillegg kom et større antall pasienter Norsk Folkehjelp Sanitet tok hånd om med sine mannskaper.

- Flere pasienter var ganske dårlige som følge av aktiviteten. Det er tydelig at noe har vært i ubalanse når det gjelder tilgjengelig kompetanse og kvalitet, og dette er noe vi vil ta opp med arrangøren på et erfaringsmøte, sier Karr.

- Litt tatt på senga

Norsk Folkehjelp mener selv de hadde mannskap og ressurser nok:

- Noen og enhver ble nok tatt litt på senga av antall deltagere, men vi hadde bedre bemanning enn i fjor.

Dessuten fikk vi rask hjelp fra ambulansene fra Ullevål universitetssykehus de gangene vi trengte det, så ingen pasienter måtte vente unødvendig. Tilbakemeldingen var at vi hadde mannskap nok, sier tjenesteansvarlig i Norsk Folkehjelp Sanitet Oslo, Mattis Flønes, til Aftenposten.no.

Les hele saken i Aftenposten