Hopp til hovedinnhold


Ble kjørt 30 mil med kraniebrudd

Odd Lyng ble avvist da han først krevde ambulansehelikopter, og deretter tilbød skyss med eget helikopter til sønnen som lå med alvorlige hodeskader etter å ha blitt sparket av en hest på Namdalen Travpark.

Odd Lyng ble avvist da han først krevde ambulansehelikopter, og deretter tilbød skyss med eget helikopter til sønnen som lå med alvorlige hodeskader etter å ha blitt sparket av en hest på Namdalen Travpark.

– Det er sterke krefter i sving når man blir sparket av en hest, og ikke minst gjør det stor skade. Derfor krevde jeg at sønnen min skulle fraktes i helikopter til St. Olavs Hospital, sier pappa Odd Lyng.

Kravet ble imidlertid avvist av helsepersonellet som Lyng var i kontakt med på stedet.

Tilbød eget helikopter
Ulykken skjedde da Jan Lyng (38) fra Levanger skulle varme opp en ung hest i forkant av et travløp ved Namdalen Travpark på Høylandet. Lyng, som er en av landets mest profilerte travkusker, og unghesten skal ha vært alene på banen da ulykken skjedde. Sparket var så kraftig at Lyng skal ha bli kastet ut av vogna.

– Vi driver med helikopterservice i familien, og jeg tilbød derfor at vi kunne bruke eget helikopter for å gi min hardt skadde sønn en mest mulig skånsom og hurtig transport til sykehuset, Heller ikke det forslaget ble godtatt fra ambulansepersonellet. Svaret jeg fikk var at det ikke var legeutstyr i vårt helikopter. Samtidig var jeg selv vitne til at Jan ble båret inn i en personbil og fraktet bort fra travbanen, sier en opprørt Odd Lyng.

Nå frykter han at sønnens situasjon kan ha blitt forverret på grunn av at han ble nektet helikopterskyss.

– Turen ville gått tre ganger så raskt med helikopter. Og ikke minst ville den vært mye mer komfortabel, sier Lyng.

Så ikke ulykken
Odd Lyng var til stede på travbanen i Namdalen da ulykken skjedde, men han så ikke at sønnen ble sparket av hesten.

– Jeg hørte det var en løs hest på banen og så med en gang at det var Jan sin hest. Jeg sprang ned, og skjønte at han måtte ha blitt sparket av hesten, sier Lyng.

Han forteller at hesten Jan kjørte med er en ung varmblodshest.

– Det er en relativt ung hest, men Jan har kjørt med den mange ganger, sier Lyng.

God støtte
– Jeg skjønner ikke hvorfor han ikke fikk helikopterskyss. Og jeg forstår ingenting av at noen vurderte det som en bedre løsning å kjøre Jan, som hadde fått brudd både i kraniet og i kjeven, de nesten 30 milene til sykehuset i sykebil, sier Lyng.

Han har tenkt å ta opp saken med ambulansetjenesten.

– Jeg kommer ikke til å gi meg på dette. Vi får se hva vi skal gjøre. Akkurat nå er jeg mest opptatt av hvordan det går med Jan, sier han.

Den nærmeste familien var i går samlet på sykehuset, hvor Jan lå på operasjonsbordet stor deler av dagen. Pappa Odd Lyng tok seg av ting hjemme i Verdal.

– Mange har ringt og spurt hvordan det går. Vi har fått mye støtte, og det varmer, sier Lyng.

Vil se nærmere på saken
Informasjonssjef Trond Skillingstad i Helse Nord-Trøndelag sier at de vil sjekke om rutinene ble fulgt når det gjelder travkusk Jan Lyngs transport til St. Olavs Hospital. Ifølge folk på stedet ble den hardt skadde Lyng kjørt i en personbil til Grong, hvor han ble fraktet videre i ambulanse til sykehuset i Trondheim.

– Jeg kjenner ikke detaljene i saken, men basert på den informasjonen som nå er kommet fram vil vi gå inn å se om de rette vurderingene er gjort, sier informasjonssjefen. Han har forståelse for at familien reagerer på at de ikke fikk helikopterskyss og at de ble avvist da de tilbød å bruke eget helikopter.

– Nå tilhører slike tilbud sjeldenhetene, men hvis familien mener at det er gjort feil vurderinger fra helsepersonellet sin side, er det bra både for dem og oss at saken blir ettergått i sømmene, sier Skillingstad.

Les hele saken i Trønder-Avisa: Ble nektet luftambulanse