Nye funn i kampen mot resistente bakterier

Illustrasjon: Wiki Commons

Illustrasjon: Wiki Commons

Et forskerteam ved New York University har funnet årsaken til at noen bakterier er resistente mot antibiotika.

Oppdagelsene kan gjøre fremtidens antibiotika mer effetiv i lavere doser, skriver BBC.

Resistente bakterier, som man mener skyldes for stor bruk av antibiotika, er et økende problem, og eksperter har lenge ment at man er nødt til å utvikle nye medisiner for å ta knekken på disse.

Nå har derimot en gruppe amerikanske forskere klart å identifisere de resistente bakterienes forsvarsmekanisme, noe de mener gir mulighet for å forbedre allerede eksisterende antibiotikatyper.

Forsvarer seg med nitrogenoksid
En studie publisert i det amerikanske forskningsbladet Science viser at bakterienes evne til å stå imot antibiotika kommer av at de produserer nitrogenoksid.

Dette stoffet hjelper bakterien med å nøytralisere de skadelige bestanddelene i antibiotika, og minsker dermed skadevirkningen slik at bakterien klarer å overleve.

Nitrogenoksidet produseres av et enzym i bakterien, og teamet oppdaget at dette enzymet aktiveres når bakterien blir eksponert for antibiotika.

– «Snarvei»
Leder for studien, Dr. Evegeny Nudler, sier til BBC at funnene vil gi dem en «snarvei», fordi de ikke blir nødt til å finne opp helt nye medisiner.

– Vi kan forbedre virkningen av allerede etablerte antibiotikatyper, og gjøre dem mer effektive i lavere doser, sier han.

Les hele saken på VG: Nye funn i kampen mot resistente bakterier

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.