Psykiatriambulansesuksess bør etterfølges

En vellykket tjeneste i Bergen der helsepersonell brukes i stedet for politi for å frakte psykisk syke, følges ikke opp andre steder i landet. – Diskriminering av psykisk syke, mener Frp.

Det finnes ingen nasjonal statistikk for hvor ofte politiet er involvert i transport av psykiatriske pasienter. Men tall som Aftenposten hentet inn fra ulike politidistrikt tidligere i år viser at politiet tar mange slike oppdrag:

Fakta

 • I 2008 loggførte Oslo politidistrikt 2698 henvendelser i kategorien sykdom/psykiatri, noe som tilsvarer syv henvendelser daglig.
 • I Sør-Trøndelag har politiet i gjennomsnitt tre oppdrag daglig som angår psykiatri.
 • I Nord-Trøndelag hadde man i fjor 414 oppdrag knyttet til psykisk syke.
 • I Stavanger beslaglegger psykisk syke omtrent tre prosent av politiets kapasitet. I fjor hadde distriktet 917 henvendelser eller oppdrag innen psykiatrien.
 • Psykiatrisk ambulanse, Helse Bergen:

  • Psykriatrisk ambulanse i Helse Bergen ble startet opp 9. mai 2005.
  • Målsetning for psykiatrisk ambulanse er å sørge for at psykisk syke får et tilbud om transport til behandling som er preget av respekt, likeverd og faglighet. Motvirke stigma og kriminalisering av mennesker med psykiske lidelser.
  • I en evalueringsrapport fremlagt i juni 2009 fremgår det at tilbakemeldingene fra pasienter, pårørende og politiet er positive.
  • Politiet får frigjort ressurser til annet politiarbeid. Mens pasienter og pårørende legger vekt på at det er gunstig å bli møtt av helsepersonell i stedet for politi.
  • Tjenesten består av fire fulle psykiatriske stillinger, to sjåfører og en bil. Totale årlige kostnader er rundt 4,5-5 millioner kroner.
  • Ambulansen er også utstyrt for å ta oppdrag utenfor psykiatrien.
  • Nå ønsker Helse Bergen å utvide tjenestens åpningstider, slik at ambulansen også kjører i helger og på nettene.
  • Hittil i 2009 (t.o.m. august) har ambulansen hatt 998 oppdrag. Av disse var 153 somatiske ambulanseoppdrag og 845 psykiatri oppdrag.
  • I 2008 hadde tjenesten i snitt 5,5 oppdrag per dag.
  • I fjor var politiet involvert i 12,6 prosent av oppdragene, hittil i år har andelen vært 14,3 prosent.

  Fornøyde brukere
  I Helse Bergen har man siden 2005 hatt tjenesten psykiatrisk ambulanse. Tilbudet har vært en stor suksess; politiet er involvert i færre saker og maktbruken er redusert. Pasienter, pårørende, helsepersonell og politi er fornøyde med tjenesten som årlig koster i underkant av fem millioner kroner.

  Fordi «psykebilen» har vært så vellykket i Bergen, har Frp flere ganger etterlyst i Stortinget at tilbudet utvides til resten av landet. Men ingen ting skjer, forteller Vigdis Giltun (Frp) som sitter i Helse- og sosialkomiteen:

  – Det de andre partiene sier er at helseforetakene selv skal sørge for at det blir innført riktig transport for psykisk syke.

  – Men vi ser år etter år at det ikke skjer. Og med de økonomiske rammene som helseforetakene har, så vil det ikke bli opprettet et tilbud som ivaretar denne pasientgruppen ordentlig, sier Giltun til ABC Nyheter.

  Hun mener helseforetakene fra politisk hold bør pålegges å opprette et tilbud à la det i Bergen:

  Bør pålegges psykiatriambulanser
  – Jeg har ingen tro på at det vil komme en psykiatrisk ambulansetjeneste som sørger for at de mest alvorlig psykisk syke får en like verdig transport som de somatisk syke, dersom helseforetakene ikke pålegges dette.

  – Ingen ville akseptert tilsvarende behandling av somatisk syke. Dette viser at det fremdeles er diskriminering av psykisk syke, sier Giltun.

  – Bryter menneskerettighetene

  ABC Nyheter har tidligere skrevet at politiet daglig rykker ut og håndterer syke mennesker med makt. Vi fortalte historien til Nina Berg, som opplevde at hennes psykisk syke sønn ble dratt ut av huset, nesten upåkledd, slengt i bakken på gårdsplassen foran naboene og påført håndjern. Dette skjedde flere ganger, selv om han bare var syk, ikke en fare for seg selv eller andre.

  Dette er brudd på menneskerettighetene, slår advokat Gro Hillestad Thune fast.

  Og daglig leder i Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri (LPP), Lilly Sofie Haugene, bekrefter overfor ABC Nyheter at dette ikke er et enkeltstående tilfelle, men noe som fortsatt skjer jevnlig og oppleves som svært krenkende for både pasienter og pårørende. Hun støtter derfor forslaget fra Frp.

  Menneskerettighetsadvokat Gro Hillestad Thune er også positiv til at tilbudet med psykiatrisk ambulanse utvides:

  – Politiet bruker for mye makt. De mangler erfaring og kompetanse på dette feltet. Det er noe med hele den settingen som blir feil. Det kan være provoserende å bli hentet av politiet. I noen tilfeller fører det til en mer spisset situasjon og dermed blir det mer maktbruk.

  – Det som rapporteres om ambulansen i Bergen er at det er mindre maktbruk, da er det den måten man skal gjøre det på.

  Les hele saken på ABC Nyheter

  Tags:

  Leave a Reply

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  *

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.