Hopp til hovedinnhold


Dobbeltforlis med redningsskøyte og sjark

En redningsskøyte gikk rundt da den skulle hjelpe en synkende sjark. Da sjarkeieren fikk hjertestans under redningsaksjonen måtte redningsmannskapet prioritere livreddende førstehjelp.

En redningsskøyte gikk rundt da den skulle hjelpe en synkende sjark. Da sjarkeieren fikk hjertestans under redningsaksjonen måtte redningsmannskapet prioritere livreddende førstehjelp.

Tilstanden er fortsatt kritisk for sjarkføreren som fikk problemer i Eidkjosen søndag (81).

- Han er innlagt på intensiven og tilstanden er fortsatt kritisk og ustabil, sier informasjonsvakt Marit Einejord ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Sjarkføreren skal ha fått et hjerteinfarkt da sjarken gikk rundt. Han ble sendt til UNN med ambulanse etter det dramatiske dobbeltforliset I Eidkjosen i Tromsø i 15.40-tiden i ettermiddag.

Tok inn vann

Redningsskøyta "Gideon" hadde sjarken på 30 fot på slep fra Rystraumen da sjarken begynte å ta inn vann.

- Man prøver da å lense sjarken, men det går ikke og sjarken synker. Den drar så med seg redningsskøyta "Gideon" rundt, sier operasjonsleder Bjørn Danielsen ved Tromsø politistasjon til itromso.no i 16.30-tiden.

De to på "Gideon" kom seg over i en redningsflåte sammen med sjarkføreren.

- De starter hjerte- og lungeredning på den livløse sjarkføreren i redningsflåten. Etter hvert kommer de seg i land, sier Bjørn Danielsen, som konkluderer med at alt må ha skjedd veldig raskt da ulykken var ute.

- Ja, når ikke mannskapet på Gideon har rukket å kutte tampene til sjarken, så har det gått fort, sier Danielsen.

Værforholdene skal ha vært tilnærmet optimale, med så godt som vindstille og 13 grader, da ulykken skjedde.

Måtte prioritere

Ifølge en pressemelding fra Redningsselskapet søndag kveld har de to redningsmennene ved "Gideon" fortalt at de lå ved siden av sjarken og forsøkte å få lensingen av sjarken igang.

- Mens redningsskøyta lå fast i sjarken ble situasjonen forverret og mannskapet begynte å kutte tampene. Da den første tampen var kuttet fikk imidlertid den 81 år gamle mannen i sjarken et illebefinnende og ble liggende bevistløs. Mannskapet måtte derfor prioritere livreddende førstehjelp, skriver Redningsselskapet.

De to redningsmennene, henholdsvis 35 og 38 år gammel, skal etter forholdene være i fin form, ifølge Redningsselskapet.

Slept i land

En tjenestebåt fra politiet kom etter hvert til for å assistere, og redningsbåten ble slept inn til Maritim Slip & Motor i Eidkjosen - med kjølen opp.

I 17.30-tiden ble "Gideon" hevet ved kai.

Sjarkføreren ble i 16.15-tiden fraktet til UNN med ambulanse.

Innsatsleder Frode Rasmussen bekrefter overfor itromso.no at én person er sendt til UNN for medisinsk behandling.

Ifølge personer på stedet skal sjarkføreren ha hatt puls da han ble fraktet bort.

Tilkalte båter

Ifølge Hovedredningssentralen for Nord-Norge så fikk de melding om at sjarken hadde fått motorstopp i Rystraumen. Det skal også ha vært lekkasje i sjarken.

- Det var ganske nøyaktig klokken 15.00 at vi fikk meldingen om motorstoppet. Så hørte vi ikke noe mer før politiet meldte til oss at "Gideon" hadde gått rundt, sier redningsleder Raymond Prestøy ved Hovedredningssentralen.

Prestøy, som ikke har kjennskap til hvor sjarken kommer fra, bekrefter at det var mye mannskap i sving mens redningsaksjonen pågikk.

- Ja, Luftambulansen var på plass i tillegg til politi og ambulanse. Så var redningsdykkere fra Tromsø brann og redning på plass og vi alarmerte også flere sivile fartøy som var i området, sier Prestøy.

Han legger ikke skjul på at det ikke er hverdagskost at redningsskøyter går under på denne måten.

- Nei, det skjer heldigvis ikke ofte, sier Prestøy.

Varslet Arbeidstilsynet

De var på tur til havaristene, men ble kansellert fra Hovedredningssentralen ettersom man ganske kjapt fikk kontroll på situasjonen - som oppstod såpass nært land.

Redningsselskapet har varslet Sjøfartsdirektoratet og Arbeidstilsynet om dobbeltforliset, og sjøforklaring er ventet.