Hopp til hovedinnhold


Sprengt Ahus?

Snart får Ahus 180 000 flere pasienter å ta seg av. - Vi ser at en del nøkkelfunksjoner allerede er svært presset på Ahus, blant annet på akuttmottaket, sier fylkeslege Petter Schou.

Snart får Ahus 180 000 flere pasienter å ta seg av.  - Vi ser at en del nøkkelfunksjoner allerede er svært presset på Ahus, blant annet på akuttmottaket, sier fylkeslege Petter Schou.

Les hele saken på NRK: Her kan helsekøene bli enda lengre

Forrige uke fortalte Østlandssendingen at ledelsen ved Ahus i Lørenskog vurderer å heve terskelen for innleggelse, etter at sykehuset har gått med 67 millioner kroner i underskudd.

LES OGSÅ: Kan bli vanskeligere å bli innlagt

Fylkeslegen i Oslo og Akerhus frykter at dette vil føre til dårligere pasientbehandling og lange sykehuskøer - køer som nå kan vise seg å bli enda lengre enn først fryktet.

Fra 1. januar 2011 blir pasientene fra Alna bydel og Follo overført til Ahus, noe som vil bety 180 000 flere pasienter.

- Vi har vært bekymret og opptatt av hva som skjer når disse skal til Ahus. Vi frykter først og fremst overbelegg, sier fylkeslege Petter Schou.

Presset sykehus

Han tror at økningen i antall pasienter i verste fall kan gå utover akuttavdelingen på sykehuset.

- Vi ser at en del nøkkelfunksjoner allerede er svært presset på Ahus, blant annet på akuttmottaket. Det er klart at dette er nøkkelfunksjoner i et moderne sykehus, og der må man sikre seg at det er nok kapasitet, sier Schou.

Nå har han fylkeslegen sendt et brev til sykehuset, der han krever svar på hvordan de planlegger å håndtere pasientøkningen.

- Vi har bedt om en redegjørelse fra ledelsen om hvilke risikovurderinger de har gjort, altså hva er konsekvensene. I tillegg vil vi vite hvordan de har tenkt til å løse det i forhold til bemanning, plass og rom i en situasjon der sykehuset allerede er hardt presset, sier han.

Forstår bekymring

Administrerende direktør ved Ahus, Erik Kreyberg Normann, forstår denne bekymringen.

- Vi har full forståelse for mange type bekymringer. Men den overføringen av pasientene som skal skje vil vi gjøre i et godt samarbeid med Oslo Universitetssykehus, slik at vi sikrer at pasientene ikke kommer i en uforsvarlig situasjon, sier han.

Sykehusledelsen er nå i gang med å planlegge hvordan de skal takle overføringen av de nye pasientene.

Selv om en slik overgang betyr at sykehuset må ta i mot langt flere pasienter enn det de har plass til i dag, frykter ikke Normann lengre sykehuskøer.

- Nei, jeg har ikke noe grunn til å tro at det vil bli lengre behandlingstid etter 2011 enn det vi har i dag, sier han.