Hopp til hovedinnhold


Nødsentralen gir kommuner i Nedre Buskerud legerefs

Flere pasienter har måttet vente ekstra lenge på hjelp fordi sykehusets nødsentral ikke har fått tak i en lokal lege.

Flere pasienter har måttet vente ekstra lenge på hjelp fordi sykehusets nødsentral ikke har fått tak i en lokal lege.

DRAMMEN: Kommunene som sokner til Sykehuset Buskeruds AMK-sentral har ifølge nødsentralen gjennomgående for vanskelige tilgjengelig legevakt, særlig på dagtid.

– Hver kommune er lovpålagt å ha en lege som skal være tilgjengelig for øyeblikkelig hjelp-spørsmål døgnet rundt, forklarer Lise Mette Lindland, leder for sykehusets nødsentral.

Pasientrisiko

– Vi bruker mye ressurser og tid for å finne den rette ansvarlige legen i kommunen, fortsetter Lindland.

Så å si hver dag må operatørene drive oppsøkende virksomhet til legekontorene for å finne ut hvem som har vakt. Noe som i brevet karakteriseres som «en meget sårbar, tidkrevende og uforutsigbar varslingsvei som ikke er i henhold til lov og forskrift»

– Arbeidsmengden er stadig økende og vi vil gjerne slippe å ringe fire-fem legekontor for å finne ut hvem som har vakt på dagtid. I går var det også et legekontor som hadde vakt, men som ikke var klar over at de hadde vakt, sier Lindland.

I brevet står også det at «I noen tilfeller får dette konsekvenser for pasienter i form av forsinket tilgang til legeundersøkelse og behandling».

Lindland sier hun ikke vet om det at nødsentralen ikke har fått tak i en lege med en gang, har ført til noe alvorlig.

– Det er veldig vanskelig å måle. Men det sier seg selv hvis det skjer en hjertestans et sted hvor vi sender ut en ambulanse, men det er en lege i den aktuelle kommunen som oppholder mye nærmere og vi ikke får tak i ham, kunne han fått raskere hjelp om vi hele tida visste nøyaktig hvilken lege som hadde ansvaret, sier hun.

Avviksmelding

Sykehusets nødsentral skriver til slutt i brevet at om ikke kommunene fra og med 1. oktober følger de nye retningslinjene (oppkall på helseradionett eller et fast telefonnummer), vil de registrere saken som et avvik og sende den til helsetilsynet hver gang en operatør ikke får tak i legen med en gang.

Allerede i 2007 skrev Helsetilsynet i Buskerud til kommunene i fylket at de var godt kjent med at «kommunenes legevakttilgjengelighet kan være noe problematisk».

Da skrev de det sykehusets nødsentral nå etterlyser: «Det er kommunen som har ansvar for at et fast legevaktnummer til enhver tid er operativt, dvs. telefonen umiddelbart besvares og at lege er umiddelbart tilgjengelig, samt at nummeret er kjent for AMK».

Ifølge Lindland har ikke noe bedret seg særlig de to årene som har gått siden helsetilsynet sendte ut brevet.

– Det er derfor vi purrer nå og håper at kommunene blir mer bevisste framover, avslutter hun.

LES OGSÅ: Kommunene tar ikke selvkritikk