Hopp til hovedinnhold


Ambulansekostnadene øker

Kostnadene i ambulansetjenesten øker langt mer enn for sykehusbehandlingen, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Kostnadene i ambulansetjenesten øker langt mer enn for sykehusbehandlingen, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Les hele saken på Helsedirektoratets nettside: Psykisk helse og rus prioriteres i helsetjenesten

Med en økende grad av funksjonsfordeling og en sentralisering av visse tjenester, må en forvente en økning av ambulansekostnadene, heter det. Økte krav til utstyr og kompetanse i tjenesten bidrar også til kostnadsøkningen.

Ny rapport
Rapporten «SAMDATA – Nøkkeltall for spesialisthelsetjenesten 2008» fra SINTEF viser at pasientgrupper med psykiske lidelser og rusproblemer prioriteres i norsk helsetjeneste, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. 

- I det psykiske helsevernet gikk vi fra en situasjon med svikt i alle ledd for ti år siden. I dag er det mye større kapasitet, større kompetanse og mange flere som får den behandlingen de trenger.

Rusomsorgen har vært den sektoren som har fått sterkest økonomisk vekst de siste årene. Helsetjenesten har lykkes i å gjennomføre de prioriteringer som våre politiske myndigheter har satt, men vi ser også at det er geografiske forskjeller helseregionene i mellom, sier Larsen.

Han roser også spesialisthelsetjenesten som gir mer avansert behandling til stadig sykere og dårligere somatiske pasienter. Helseforetakene frigjør ressurser til å ta seg av de som trenger det mest ved å gi dagbehandling til andre.