Hopp til hovedinnhold


Helse Bergens lærlingopptak

Nerver, svette, latter og tårer: De fikk inn 48 lærlingsøknader. 24 er tatt ut til opptak. 12 skal inn. 12 må ut.

Nerver, svette, latter og tårer: De fikk inn 48 lærlingsøknader. 24 er tatt ut til opptak. 12 skal inn. 12 må ut.

De er fra 17 år og litt oppi 40-årene. Alle vil det samme: Bli ambulansearbeider! De kommer rett fra ambulanselinja på Os videregående, eller fra kveldsskolen til Bjørk, Fusa eller Aftenskolen i Malvik. Fra jobb med hjemmepleie, eldreomsorg og barnepleie og en fra sykepleieutdanningen.

Og nå vil man sette det mer i system, og har satt spesifikke krav til fysikken hos søkerne. Mange av de fysiske kravene er hentet fra idrettsmerket. De skal løpe 3000 meter: Jenter på bedre tid enn 16 minutter. Gutter: Bedre enn 15 minutter. Kroppsheving i bom i vannrett stilling, styrkepress, ryggøvelse, situps, knebøy, armhevinger, markløft og bårebæring står på dagens program.

Det er ikke bare den fysiske formen som skal vurderes. Et intervju med hver søker er en viktig del av vurderingen:

Hvordan vil de beskrive seg selv? Hva ville venner sagt om dem? Hva liker de best ved ambulansefaget? Hvilke forventninger har de? Hva kan de bidra med? Hva er deres sterke og svake sider? Hvordan takler de stress? Hvordan skaper man et godt arbeidsmiljø? Har de noen sykdom eller skade, rusproblematikk før eller nå? Sykefravær? Konflikter på jobb tidligere? Framtidsplaner? Og hvor vil de aller helst ha lærlingtida?

Ved Store Lommedalsvann er det en rute på 3000 meter, hvor man løper halvannen kilometer fram og halvannen tilbake. Håpefulle kandidater jogger av gårde. Noen ender med å ta en liten omvei tilbake. Det er knallhard kamp om plassene, men gemyttlig stemning:

- En 3000 meter som tester stedsansen i tillegg? ler man, høy på endorfiner.

Så er det tilbake på stasjonen og inn på treningsrommet for å teste styrke og ut på gata for å teste bårebæringsevnen. I to år framover vil de som passerte nåløyet få 5000 kroner måneden i lønn, og en del må nok spe på litt med andre jobber ved siden av. De har herved bevist at de brenner for dette.

Hva syntes dere om lærlingopptaket?

Det var veldig artig! sier noen. Andre er åpenbart glad for å være ferdig.

Har dere fremdeles lyst til å bli ambulansearbeider?

JA! Kommer det i kor fra hele gjengen.

Lærlingansvarlig om lærlingordningen

I Helse Bergen blir lærlingen plassert i et fast område gjennom hele læretiden, altså sør, nord, vest, øst eller sentrum. Der går de hele lærlingtida si, og så har de en veileder å forholde seg til hele tiden.

De får prøve seg både på distrikt og bykjøring, med 2/3 distrikt og 1/3 bykjøring. I løpet av læretiden har de fagdager cirka annenhver måned. Dette er teori- og praksisdager som blir holdt sentralt. Det er altså seks i året.

Der skal de gjennom undersøkelse/anamnese, egensikkerhet, traumepasienten, den livløse pasienten, den medisinske pasienten og DHLR/AHLR. De får også tilbud om å være med på alle andre kurs Helse Bergen arrangerer.

Vaksinen Nilsen forteller at de har snudd litt på lærlingordningen de tre-fire siste årene, og begynner å bli fornøyd med den.

Fysiske krav for lærlinger:

Mange av de fysiske kravene er hentet fra idrettsmerket. De skal løpe 3000 meter. Jenter på bedre tid enn 16 minutter. Gutter: Bedre enn 15 minutter.

Med poeng fra en til seks:

Kroppsheving i bom i vannrett stilling: 17 for makspoeng

Styrkepress 20 kg. jenter, 30 kg. gutter: 20 for makspoeng

Ryggøvelse, benk med overkropp fri: 20 for makspoeng

Situps med vekt bak hodet: 20 for makspoeng

Knebøy, jenter 60 kg, gutter 80 kg.: 10 for makspoeng

Armhevinger: Jenter 30, gutter 40 for makspoeng

Markløft, jenter 50 kg., gutter 80 kg.: 10 for makspoeng

Bårebæring 200 meter: Bestått eller ikke bestått