Hopp til hovedinnhold


Nødnummerrapporten er her!

JJustisdepartementets arbeidsgruppe har offentliggjort nødnummerrapporten. De anbefaler syv eller åtte nødmeldesentraler. Brann- og helse skal ha felles sentraler, mens politiet skal ha egne.

Justisdepartementets arbeidsgruppe har offentliggjort nødnummerrapporten. De anbefaler syv eller åtte nødmeldesentraler. Brann- og helse skal ha felles sentraler, mens politiet skal ha egne.

Her er rapporten (121 sider pdf)

Les pressemeldingen på Justisdepartementets nettside her

Alle nødanrop bør gå til ett felles nødnummer, 112, som organiseres gjennom 7 eller 8 nødmeldesentraler. Det geografiske ansvarsområdet for de nye sentralene bør ta utgangspunkt i helseregionene. Dette er anbefalingen fra arbeidsgruppen som i dag la frem forslag til organisering av ordningen med felles nødnummer.

De nye 112-sentralene skal erstatte dagens alarmsentraler for helse- og brannvesen. Politiets operasjonssentraler anbefales videreført som i dag, med unntak av at mottak av nødanrop overføres til 112-sentralene.

Pilot i Drammen
Arbeidsgruppen anbefaler å gjennomføre et pilotprosjekt for å teste ut ordningen med nyorganisering før en endelig beslutning om å gjennomføre ordningen for hele landet tas.

Pilotprosjektet anbefales å være tilknyttet SAMLOK-prosjektet i Drammen. Her er nødetatene i ferd med å samlokalisere sine nødsentraler i politihuset, og et pilotprosjekt vil kunne gjennomføres innen rimelig tid.

Tiltak mot feilanrop i forkant
Forutsatt at 112 innføres som felles nødnummer anbefaler arbeidsgruppen at det opprettes felles 112-sentraler som mottar alle nødanrop.

Arbeidsgruppen forutsetter at det iverksettes tiltak for å redusere antallet feilanrop til 112 før omlegging av nødmeldetjenesten.