Hopp til hovedinnhold


Færre døde etter innføring av treskiftsordning

Legene på intensiven til Universitetssykehuset Mas i Malmø begynte i fjor med treskift. Da sank dødeligheten blant pasientene.

Legene på intensiven til Universitetssykehuset Mas i Malmø begynte i fjor med treskift. Da sank dødeligheten blant pasientene.

Les hele saken i svenske Dagens Medicin: Färre dog då treskift infördes

- Dødelighetsforskjellen er statistisk helt sikker, sier Anders Ersson, virksomhetssjef ved intensivavdelingen.

For å øke bemanningen i helger og på kvelder begynte legene å arbeide treskift fra 1. januar 2008. Det innebar blant annet at to spesialister nå var på avdelingen fram til klokka 23 hver dag. Før det var det bare en lege der fra klokka 17 og fram til morgenen.

Mortaliteten blant pasientene 30 dager etter utskrivelse fra intensavdelingen lå på 17 prosent i 2007. I 2008 sank dette til 11 prosent.

Resultatet er uavhengig av pasientsammensetningen, og sammenfaller i tid med forandringene. Mobile intensivbehandlingsteam ble også opprettet i samme periode.

- Jeg tror absolutt at treskiftsordningen er den viktigste biten for å redusere dødeligheten, for det gjør at vi kan drive intensivbehandling med samme kvalitet døgnet rundt, også i helgene, sier Ersson.

Tidligere var pasientene tvunget til å ligge lengre og vente på behandling, ettersom færre leger var tilstede på kvelder og i helger.

- Nå gjøres behandlinger mer etter pasientens behov og det går raskere fra intensivbehandlingskrevende fase til rehabilitering.

Produktiviteten etter at forandringene ble gjennomført har økt med to prosent, og kostnadene har minsket med fire prosent. Forklaringen tror Ersson er at leger og annet helsepersonell arbeider mer effektivt og kontinuerlig.