Hopp til hovedinnhold


Ambulansearbeidere føler seg ikke verdsatt

Ambulansearbeidere opplever særlige samarbeidsutfordringer i møte med legevaktlegene, og opplevelsen av faglig verdsetting samsvarer med dette.

Ambulansearbeidere opplever særlige samarbeidsutfordringer i møte med legevaktlegene, og opplevelsen av faglig verdsetting samsvarer med dette, viser en spørreundersøkelse foretatt av Nasjonalt kompetansesenter for legevaktsmedisin.

Les hele saken i Tidsskriftet her: Samhandling mellom ambulansearbeider og legevaktlege

Les også Dagsavisen: Ambulansearbeidere føler seg ikke verdsatte

En spørreskjemaundersøkelse blant 300 personer som fikk autorisasjon som ambulansearbeidere i perioden 2002-05, viser at ambulansearbeiderne vurderte samarbeidsrelasjonene til sykepleierne og legene inne på legevaktene og til legene ute i feltet ved ulykker og akutte hendelser som mer problematiske enn andre samarbeidsrelasjoner.

Et flertall på 78 % mente at deres egen yrkesgruppe har best kompetanse i å håndtere pasienter med akutt sykdom og skade prehospitalt. Likevel følte kun 19 % seg faglig verdsatt av samarbeidende yrkesgrupper.

Økt formell kompetanse blant ambulansearbeidere og utvidet myndighetsområde fordrer en fornyet bevisstgjøring av rollene i ambulansearbeider-lege-samarbeidet, fremgår det av en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening nr. 11/2009.

Debatt: Samhandling mellom leger og ambulansepersonell

Les også: Svar fra forfatterne av studien