Hopp til hovedinnhold


Glemte å varsle om katastrofeøvelse

Hverken politi, brannvesen eller ambulanse dukket opp da flyplassen i Kirkenes simulerte flystyrt.

Hverken politi, brannvesen eller ambulanse dukket opp da flyplassen i Kirkenes simulerte flystyrt.

Det skulle simuleres et flystyrt med brann og store personskader under Avinors store katastrofeøvelse på flyplassen i Kirkenes på tirsdag.

Elever fra Kirkenes videregående skole var hyret for å spille døde og syke, og flyplassens ansatte var klare til å rykke ut da alarmen gikk. Men hverken politi, ambulanse og brannvesen dukket opp, skriver Finnmarken.

Kommunikasjonssvikt

Det som skulle være en eksamen etter et lengre sikkerhetskurs for den lokale beredskapen, ble i stedet en oppvisning i ressursmangel og kommunikasjonssvikt. Det lokale helsevesenet hadde ikke tid til å stille, og tårnet hadde glemt å varsle både brannvesen og politi om katastrofeøvelsen. Dermed måtte de ansatte på flyplassen selv slukke brannen og hjelpe de "skadede" med de midlene de hadde til rådighet.

- Sørgelig

Lederen for øvelsen var ikke spesielt misfornøyd til tross for at varslingssystemet ikke fungerte som det skulle. Han skylder på en kommunikasjonssvikt mellom øvingsledelsen og tårnet.

- Det var sørgelig for øvelsen at det ble slik, men vi sitter tross alt igjen med en del forbedringspunkter, konkluderer øvingsleder Ivar K. Lunde til Finnmarken.

Han synes ikke øvelsen viser at kriseberedskapen er for dårlig i Kirkenes. - Slett ikke. Hadde dette vært en reell situasjon og ikke en øvelse, er jeg sikker på at alt ville ha fungert godt, sier Lunde.