Hopp til hovedinnhold


- Lørenskog sinker nytt nødnett

Sen saksbehandling i Lørenskog kommune kan føre til at oppstarten av det nye nødnettet må utsettes, mener Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).

Sen saksbehandling i Lørenskog kommune kan føre til at oppstarten av det nye nødnettet må utsettes, mener Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).

Les hele saken i Romerikes Blad: - Lørenskog sinker nytt nødnett

DNK-direktør Tor Helge Lyngstøl oppfordrer nå Lørenskog kommune om å få fortgang i saken om basestasjon for det nye nødnettet i Østmarka.

Selskapet Nokia Siemens Networks, som bygger det nye nødnettet for staten, sendte byggemelding til Lørenskog kommune 9. april i fjor, men saken er fortsatt ikke fremmet for politisk behandling.

Det bekymrer DNK, som i et brev til kommunen påpeker at sårbarheten i prosjektet er stor og at forsinkelser forplanter seg i alle ledd.

Frykter utsettelse

«Direktoratet finner det nødvendig å uttrykke bekymring for at vedtak fortsatt ikke er fattet i Lørenskog kommune, hvilket vil medføre at kommunens innbyggere og andre som befinner seg i det aktuelle området ikke vil ha samme trygghet for rask og effektiv hjelp i nødssituasjoner som i regionen for øvrig» skriver Tor Helge Lyngstøl.

DNK viser til at brukerne i de tre nødetatene brannvesen, politi og helsevesen er avhengig av komplett radiodekning før det nye nettet kan tas i bruk – og frykter at den manglende basestasjonen kan føre til at innføringen av nytt nødnett må utsettes:

«Forsinkelsen i Lørenskog påvirker også andre brukere av nødnett, fordi basestasjonene av sikkerhetsgrunner er lenket sammen i ringer» heter det i brevet.

– Ta en avgjørelse

Brannsjef Bjørn Bakkhaug i Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) er bekymret over at det nye nødnettet stadig blir utsatt.

– Jeg er opptatt av å få nødnettet på plass så fort som mulig. Kommunikasjonen mellom nødetatene er ikke god nok med dagens system, slår Bakkhaug fast.

Han sier NRBR lenge har utsatt investeringer i det eksisterende sambandssystemet i påvente av nødnettet, som skulle vært på plass for lengst.

– Det er et tidsspørsmål hvor lenge vi kan vente før vi må fornye det utstyret vi har, og jeg synes det er trasig dersom sen saksbehandling i Lørenskog kommune bidrar til ytterligere forsinkelser.

– Hva er ditt budskap til kommunen i så måte?

– At de må ta en avgjørelse så fort som mulig. Kommer ikke denne basestasjonen på plass, vil det trolig føre til et stort felt med dårligere nett i vårt område. Det ønsker vi absolutt ikke, svarer brannsjefen.

– Slett arbeid

Lørenskog har «overoppsynet» med det interkommunale brannvesenet på vegne av eierkommunene Skedsmo, Lørenskog og Rælingen.

I et intervju med RB i november i fjor anklaget Lørenskogs økonomisjef Bjørn Kittilsen staten for «usedvanlig slett arbeid» når det gjelder kostnadene forbundet med det nye nødsambandet.

– De påla NRBR å være med ut fra at besparelsene ved å ta sambandet i bruk ville bli så store at det ikke ville koste noe. Så viser det seg at det trolig vil koste norske kommuner rundt 100 millioner kroner, og det godtar vi ikke, sa han.

Tilbakeviser påstandene

Utbyggingssjef Siri Gauthun Kielland tilbakeviser påstanden om at Lørenskog kommune bidrar til å forsinke nødnettet.

– Jeg må si jeg undrer meg over brevet fra DNK, sier Gauthun Kielland, som viser til at det er strenge krav for å gi dispensasjon til denne type tiltak i marka.

– Kommunen har hatt en dialog med søker om hvor masta skal stå, noe som har resultert i at plasseringen er endret til Mønekollen. Vi etterlyste materiale som visualiserer konsekvensene, og mottok en fotomontasje 23. april. Det var ikke tidsnok til at vi rakk å få saken ferdig til planutvalgets møte 11. mai, forklarer utbyggingssjefen.

– Hvorfor bruker dere så lang tid på en sak som haster?

– Vi behandler denne typen søknader etter plan- og bygningsloven, og etterspør det materialet som er nødvendig for at vi kan ta faglig stilling. Da vi ba om nye opplysninger 21. mai i fjor, tok det to måneder før vi fikk svar, svarer Gauthun Kielland, som ikke kan si sikkert når planutvalget får saken.

– Men vi er innstilt på at det skal skje så fort som mulig. Deretter skal Fylkesmannen ta en endelig avgjørelse.