Hopp til hovedinnhold


H1N1 i USA: 200 barn og tenåringer på sykehus

100.000 antas smittet av «svineinfluensa» USA. Amerikanske helsemyndigheter er bekymret over sykdomsmønsteret. Uforholdsmessig mange barn og unge legges inn på sykehus, skriver Aftenposten.

100.000 antas smittet av «svineinfluensa» USA. Amerikanske helsemyndigheter er bekymret over sykdomsmønsteret. Uforholdsmessig mange barn og unge legges inn på sykehus, skriver Aftenposten.

Skoler rammes uforholdsmessig hardt. I USA er 200 barn og tenåringer hittil lagt inn på sykehus.

- Dette er veldig uvanlig at så mange under 20 må legges inn, og noen av dem på intensivavdelinger, sier Anne Schuchat ved det nasjonale senteret for smittevern (CDC), ifølge Reuters.

«Ekstremt uvanlig»

Ifølge Schuchat er det i det hele tatt «ekstremt uvanlig» at det bryter ut influensa på skoler på denne tiden av året. I New York er 17 skoler nå stengt på grunn av smittefaren. I Japan er nærmere 2000 beordret stengt.

Om lag halvparten av tilfellene diagnostiseres som en nye typen H1N1, også kalt «svineinfluensa». Resten er andre typer influensa. Utbruddet viser ifølge helsemyndighetene ingen tegn til å avta.

Ifølge CDC er de 5.123 bekreftede tilfellene av den nye typen influensa i USA bare «toppen av isfjellet». Senteret anslår ifølge Reuters at om lag 100.000 amerikanere er smittet med viruset.

Vaksine tar mer tid

WHO fikk i dag også vite fra selskapene at det vil være vanskeligere enn antatt å utvikle en vaksine mot svineinfluensaen.

Grunnen til forsinkelsen er at viruset gror sakte i laboratorier, hvilket gjør det mer tidkrevende å fremstille nødvendige ingredienser for vaksinene. Selskapene anslår at de i beste fall kan produsere fem milliarder doser av vaksinen i løpet av ett år, 1,8 milliarder færre enn antall mennesker på planeten.

Tidligere har WHO antatt at de første dosene av en vaksine kan produseres allerede i slutten av mai. I dag har de fått vite at produksjonen kan starte tidligst i midten av juli.

En annen dårlig nyhet er at eksperter ikke har funnet noe belegg for at vaksiner mot vanlig influensa gir noen beskyttelse mot svineinfluensa, melder AP.

Advarer mot nivå seks

Fremdeles er WHO smitteberedskapsnivå satt til fem på en skala fra én til seks. Flere lands myndigheter har advart organisasjonen mot konsekvensene av å heve nivået til en full pandemialarm.

Ifølge AP har blant andre Storbritannia, Japan og Kina påpekt at å erklære en global pandemi vil skape unødig panikk og forvirring, spesielt om viruset viser seg ikke å være så farlig som fryktet.

Kriteriet for å erklære en global pandemi er hvorvidt viruset sprer seg lett mellom mennesker innenfor landegrenser utenfor USA og Mexico. WHO har uttalt at de følger utviklingen i Storbritannia, Spania og Japan spesielt.