Hopp til hovedinnhold


Kolbjørn Almlid: Sjukehus i Møre og Romsdal kan miste akuttmottak

I løpet av få år vil ikke alle sjukehusa i Møre og Romsdal ha akuttmottak, sier Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge.

I løpet av få år vil ikke alle sjukehusa i Møre og Romsdal ha akuttmottak, sier Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge.

Les hele saken i Romsdals Budstikke: Sjukehus i Møre og Romsdak kan miste akuttmottak

STJØRDAL: Styrelederen i Helse Midt-Norge varsler at en ny debatt om sjukehusstrukturen vil tvinge seg fram. Den vil også berører sjukehusa i Møre og Romsdal.

Må skje endringer

På et møte med alle styrene og direktørene for helseforetakene gjorde styreleder Almlid det klart at det kommer til å skje endringer blant sjukehusa de nærmeste åra.
- Ikke mest for å spare penger, men for å gi pasientene bedre kvalitet på behandlingen, sa Almlid.

Mer bruk av helikopter

Styrelederen forklarer hva dette innebærer:
- Minuttene til du får behandling teller mer enn kilometerne. Det betyr at vi ikke må stirre oss blind på hvor mange kilometer det er til nærmeste sjukehus som har akuttmottak, men være mer opptatt av hvor raskt vi som pasienter kan få hjelp. Det kan bety flere helikopterlandinger og opplagt en styrking av kompetansen i ambulansetjenesten, sier Kolbjørn Almlid.

Kvalitet foran arbeidsplasser

- En slik brannfakkel fører vel også til en kraftig mobilisering av byene som har sjukehus og som ikke vil miste arbeidsplasser?

- Jeg er klar over at dette fort kan bli en diskusjon om arbeidsplasser. Men for oss som skal sørge for at befolkningen får gode helsetjenester, er det kvaliteten på pasientbehandlingen som er viktigst, ikke hvor hen pasienten får behandling. Vi må få en ny oppfatning av begrepet "nærhet". Nærhet er ikke det samme som hvor mange kilometer det er til sjukehuset, men handler om hvor raskt du kommer under behandling hvis du skulle bli alvorlig sjuk. Behandlingen kan like gjerne starte i helikopteret som i ambulansebilen, sier Almlid.

Hvem får ha akuttmottak?

I Møre og Romsdal er det i dag akuttmottak både ved Molde sjukehus, Kristiansund sykehus, Ålesund sjukehus og Volda sjukehus.

- Når vil diskusjonen om sjukehusstrukturen og akuttmottakene komme?
- Fram mot 2012. Når den nye samhandlingsreformen som planlegges i Helse-Norge, settes ut i livet, er vi nødt til å levere enda bedre kvalitet. Flere oppgaver blir flyttet over fra sjukehusa (spesialisthelsetjenesten) til kommunene (primærhelsetjenesten). Vi i Helse Midt-Norge og de lokale helseforetakene er nødt til å ta debatten om sjukehusstruktur og akuttmottakene. Vi kan ikke vente stort lenger, sier Kolbjørn Almlid.

Sensasjonelt?

Nils Kvernmo, som er styreleder ved St. Olavs Hospital, sa følgende på konferansen i Stjørdal:

- Hvis ikke helsereformen som vil komme, får konsekvenser for sjukehusstrukturen i Midt-Norge, blir det direkte sensasjonelt.

Samhandlingsreformen

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har satt ned et eget utvalg som skal legge fram planene om den nye helsereformen. Det skjer i juni, og Stortinget vil trolig behandle reformen, der kommunene og helseforetakene skal samarbeide langt tettere enn i dag, rundt nyttår.

Norge bruker i dag 104 milliarder kroner til sjukehusa. Det er nesten dobbelt så mange penger som ble brukt til sjukehusdrift i 2002.