Hopp til hovedinnhold


Styrket rettsstilling i helsetjenesten for barn som pårørende

Regjeringen har fremmet lovforslag for å styrke rettsstillingen til barn som er pårørende. Lovforslaget innebærer at helsepersonell får plikt til bidra med informasjon og nødvendig oppfølging av barna. Spesialisthelsetjenesten skal også ha personell med ansvar for å fremme og koordinere oppfølging av de mindreårige barna.

Regjeringen har fremmet lovforslag for å styrke rettsstillingen til barn som er pårørende. Lovforslaget innebærer at helsepersonell får plikt til bidra med informasjon og nødvendig oppfølging av barna. Spesialisthelsetjenesten skal også ha personell med ansvar for å fremme og koordinere oppfølging av de mindreårige barna.

Les Helse- og omsorgsdepartementets pressemelding

- Barn av psykisk syke, rusmiddelavhengige og alvorlig syke og skadde foreldre er utsatte og sårbare grupper. Det er derfor et særskilt behov for å prioritere barn som pårørende og styrke deres rettslige stilling, sier helse- og omsorgsminiser Bjarne Håkon Hanssen.

Mindreårige barn av pasienter har i dag ingen rettigheter etter helselovgivningen. Flere rapporter peker på at helsetjenestens tilbud om hjelp og støtte til barn ved alvorlig sykdom hos foreldrene varierer og ofte er tilfeldig og mangelfull. Rapportene konkluderer med at barna må oppdages og ivaretas på en mer systematisk måte.

- Hensynet til barnas beste tilsier at helsetjenesten bør være oppmerksomme på de behovene som pasientenes barn kan ha. Gjennom sin tette kontakt med pasientene, vil helsepersonell ofte kunne danne seg et inntrykk av barnas situasjon og om det finnes udekkede behov av betydning. Slik kunnskap bør brukes til å bistå familien og barna, sier helse- og omsorgsministeren.

Lovforslagene
Informasjon og oppfølging av barn skal i utgangspunktet gis av foreldrene eller foresatte. Helsepersonellet bør imidlertid bidra når barnet kan ha behov for det. Regjeringen ønsker derfor at også helsepersonellet vurderer behovet for informasjon og nødvendig oppfølging.

Helsepersonell som yter helsehjelp til de aktuelle pasientene, skal søke å avklare om pasienten har mindreårige barn og bidra til å ivareta det behovet som barna kan ha som følge av forelderens tilstand.

Helsepersonellet skal blant annet samtale med pasienten om barnets behov og tilby informasjon og veiledning om aktuelle tiltak. Helsepersonellet skal videre innhente samtykke til å foreta hensiktsmessig oppfølging.

Dette er særlig aktuelt når barnet kan ha behov for utredning eller hjelp i andre deler av helsetjenesten, fra barnevern, skole etc. som helsepersonellet kan formidle kontakt med. Innenfor rammene av taushetsplikten skal også barnet og andre som har omsorg for barnet informeres om pasientens situasjon.

Enkelte steder i spesialisthelsetjenesten er det utpekt barneansvarlig personell på avdelinger som behandler alvorlig syke voksne pasienter. Disse systematiserer avdelingenes arbeid med barn og hever kvaliteten på arbeidet.

Samarbeidet med foreldrene og andre tjenester lokalt kan også bedres. Regjeringen foreslår derfor å lovfeste at spesialisthelsetjenesten i nødvendig utstrekning skal ha personell med ansvar for å fremme og koordinere oppfølging av de mindreårige barna.

Helsepersonell skal kunne gi samarbeidende personell informasjon som er nødvendig for å ivareta behovene til pasientens barn, med mindre pasienten motsetter seg det.