Hopp til hovedinnhold


Kan få tvangsmulkt for dårlig arbeidsmiljø

Helse Finnmark har år etter et år ikke lyktes å rydde opp i konflikter, renhold, og garderobeforhold, mener Arbeidstilsynet. - Vi er feiloppfattet, mener Braathu.

Helse Finnmark har år etter et år ikke lyktes å rydde opp i konflikter, renhold, og garderobeforhold, mener Arbeidstilsynet. - Vi er feiloppfattet, mener Braathu.

Les hele saken i Finnmark Dagblad: Får tvangsmulkt for dårlig arbeidsmiljø

Fra 9. mai må helseforetaket ut med 4.700 kroner per dag i tvangsmulkt.

14. april i fjor gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn med ambulansetjenesten i Hammerfest, og i en hemmeligstemplet del av tilsynsrapporten kom det etterpå fram at ansatte opplever arbeidsmiljøet som konfliktfullt, frustrerende, og at dette medfører psykiske belastninger.

Dårlig psykososialt arbeidsmiljø

– Det som går på det psykososiale arbeidsmiljøet har vi unntatt offentlighet, og jeg kan derfor bare kommentere det som omhandler den fysiske delen, påpeker seniorinspektør Brit-Randi Olsen hos Arbeidstilsynet.

Etter det Finnmark Dagblad likevel kjenner til fikk Helse Finnmark flere pålegg som berører det psykososiale arbeidsmiljøet, ledelse, HMS og ambulanselokalene som ambulansetjenesten i Hammerfest holder til i.

Det ble også pekt på at de har arbeidstakere med lite opplæring i forhold til arbeidsoppgaver, for eksempel medisinering av pasienter.

– Noen av påleggene er lukket, men en del står fortsatt åpent og gjenstår å få orden på. Når det gjelder tvangsmulkten går den både på den psykososiale og fysiske biten, bekrefter seniorinspektøren.

Helse Finnmark har i løpet av året som har gått fått flere utsettelser, men nå har tilsynet satt foten ned. Og blir dette ikke ordnet innen 9. mai vil det koste helseforetaket 4.700 kroner for hver dag som går.

Håper mulkt kan unngås

- Vi er blitt feiloppfattet, sier Geir Braathu, avdelingssjef i Prehospital avdeling i Helse Finnmark. Flere av påleggene er rettet opp, sier han. Han regner med å unngå mulkt ved å gi tilbakemeldingen Arbeidstilsynet etterspør. Tilbakemeldingen gjelder konkret oppfølging av påleggene.

- Vi skal sende dem en handlingsplan, så får vi se om de synes det er godt nok for hva de krever. Det er jobbet ganske iherdig for å møte påleggene; det er gått vernerunder som påkrevd.