Hopp til hovedinnhold


Høyre krever Storberget-svar om nødnett

Etter avsløringen om at forsinkelsene i nødnettet har kostet 170.000 kroner dagen, mener Høyres justispolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker det er på høy tid at justisministeren gir noe svar.

Etter avsløringen om at forsinkelsene i nødnettet har kostet 170.000 kroner dagen, mener Høyres justispolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker det er på høy tid at justisministeren gir noe svar.

Les hele saken i VG 

- Dette er i ferd med å bli en skandale. Stortinget har tidligere spurt justisministeren om prosjektet, og han har ikke gitt inntrykk av noe annet enn at alt er på skinner, sier Aspaker til VG Nett.

Les også: Nødnett-forsinkelser har kostet over 40 millioner

Det nye nødnettet skulle etter planen ha vært tatt i bruk i 2007. Nå - til sammen 18 måneder senere - er det nye nødnettet fremdeles ikke i bruk. Trolig vil det bli minimum to år forsinket.

Prislappen bare for de første åtte månedene med forsinkelser er ifølge dokumenter VG Nett har lest, 40 millioner kroner for de tre redningsetatene. Ingen har oversikt over hva de siste ti månedene med forsinkelser har kostet nødetatene.

- Jeg mener at justisministeren har underkommunisert de problemene som ligger i nødnettprosjektet. Nå sender jeg et brev til departementet, der jeg ber om Storberget gir Stortinget en snarlig redegjørelse, sier Høyre-politikeren.

Hun vil også be om svar fra Storberget på hva som gjøres for å vedlikeholde dagens nødnett.

Ifølge direktør i Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK), Tor Helge Lyngstøl, skyldes forsinkelsene primært feil hos Nokia Siemens Networks.

- Det er flere grunner til forsinkelsen. Nødnettet er en kompleks leveranse som det har vist seg å være vanskeligere å realisere enn leverandøren hadde regnet med. Leverandøren har også brukt en del tid på å skaffe de rette folkene med den rette kompetansen, og så har de gjort en del feil med hensyn til radioplanen, det vil si hvor radiostasjonene skal være og hvor mange det er behov for, mener Lyngstøl.