Hopp til hovedinnhold


Stor misnøye med SOS-Alarm

Redningstjenesten slår alarm: Gotland kommer til å bytte operatør, og går mot adskilte operatørordning for brann og redning, og trolig helse.

Redningstjenesten slår alarm: SOS-Alarm i Eskilstuna holder ikke mål. På Gotland er misnøyen utbredt.

Les saken i Hela Gotland: Stor missnöje med SOS-Alarm

- Vi er verken fornøyd med servicen eller prisen, sier Dick Svennefelt, sjef for redningstjenesten.

Misnøyen har vært der lenge. Helt siden SOS-Alarm flyttet fra Gotland for fem år siden og Eskilstuna tok over ansvaret for utalarmeringen på Gotland.

Manglende operatørkrav
Dick Svennefelt mener at problemene bunner i manglende krav til personalets kompetanse.
- Deres laveste nivå på operatørene er for lav. Deler av personellet er ganske enkelt ikke bra nok, og det forstyrrer driften. Det holder ikke i lengden.

Får ikke gehør
Problemene har vært påtalt mange ganger. Man har hatt diskusjoner og man har hatt møter. Men ettersom ingenting blir bedre har redningtjenesten fått nok.

- Allerede for et år siden fikk vi mandat av kommunestyret til å legge fram alternativer til SOS-Alarm, sier Svennefelt.

Nå er man i ferd med å gjøre en avtale med Stockholms brannforsvarsforbund.
- Vi venter på et avtaleforslag fra dem og om vi blir enige kan et bytte tre i kraft ved årsskiftet da nåværene avtale med  SOS-Alarm utløper.

Høyere kompetanse
At de har valgt Stockholms brannforsvarsforbund beror først og fremst på at de håper på å få høyere kompetanse.

- De har en nødsentral som bare holder på med brann og redning. Deres operatører har spesialistkompetanse, de aller fleste er før dette brannmenn. Og døgnet rundt finnes det dessuten brannbefal i tjeneste i sentralen.

I tillegg til en  en bedre og tryggere service regner man med å spare penger på byttet. Dagens avtale med SOS-Alarm koster 4,2 millioner kroner i året, men da inngår også ambulansealarm. Den nye avtalen kommer bare til å handle om varsling av redningstjenesten.

Sparer en halv million
- En halv million, kanskje mer, regner vi med at redningstjenesten skal kunne spare med en ny avtale, sier Svennefelt.

Ambulansetjenesten leter også etter alternativer til SOS-Alarm.