Hopp til hovedinnhold


Brystkreft etter nattevakter

Den danske legen Else Rydahl har i 22 år arbeidet i kunstig lys på sykehus om natten. Nå har hun fått brystkreften godkjent som arbeidsskade.

Den danske legen Else Rydahl har i 22 år arbeidet i kunstig lys på sykehus om natten. Nå har hun fått brystkreften godkjent som arbeidsskade, skriver Dagens Medicin.

Les hele saken i Dagens Medicin: Læge fik bryskræft efter 22 års nattevagter

Nattarbeid gjennom mange år øker sannsynligvis risikoen for kreft. Det skyldes den kunstige belysningen som nattarbeidet foregår i.

Lys hemmer kroppens produksjon av hormonet melatonin som har en beskyttende effekt mot kreft. Hormonet dannes om kvelden og natten når det er mørkt. Nattarbeid i kunstig lys forstyrrer kroppens naturlige døgnrytme, og dermed produksjonen av melatonin.

Les også: Mange blir syke av skift og turnusarbeid

39 brystkreftsaker godkjent som arbeidsskade
I alt 39 av 75 saker om brystkreft etter nattarbeid ble i 2008 godkjent som arbeidsskade i Danmark. Flesteparten av sakene gjelder sykepleiere.

Lege Else Rydahl får  erstatning blant annet fordi hun har dokumentert at hun har hatt mer enn seks nattevakter i måneden gjennom 22 år.

Risiko øker med 40 prosent
En rekke internasjonale undersøkelser har skapt tilstrekkelig dokumentasjon for at nattarbeid i mer enn 20 år øker risikoen for brystkreft med cirka 40 prosent. Det betyr at nattarbeid øker kvinners generelle risiko for brystkreft fra 11 til 15 prosent.

Varierende erstatning
Erstatningenes størrelse varierer fra 1.000 kr. til millionbeløp avhengig av méngraden, og hvordan kreftsykdommen påvirker arbeidsevnen.