God natt, kjære Oslo

Bilder og hendelser fra hospitering ved Oslo sentrum ambulansestasjon en snørik lørdag.

Forkortet utgave av reportasje i Ambulanseforum nr. 1 2009. Abonnere? Klikk her!

Oslo og Akershus har cirka 115.000 oppdrag i året. Det vil si et snitt på 315 utrykninger i døgnet. Her er noen typiske oppdrag.

oslobilulykke450

Ei tynnkledd dame har snurra rundt på motorveien og fått en saftig smell i venstre front. Politi og ambulanse er raskt på pletten. Ambulansepersonell står og kjenner på nakken i det vi ankommer. Ingen skader.

osloliveoftedahl450

Han fikk ikke metadonen sin på apoteket i dag, og har falt og slått seg stygt i snøen. Han blir satt på båre og løftet inn i ambulansen. I hver akuttambulanse er det nå minst en paramedic. Gamle makkere ble splitta opp i januar, slik at hver ambulanse skal ha like mye fagkompetanse.

oslobevisstlostbarn450

Ny kode 1-melding. Et bevisstløst barn som har kjent epilepsi. De skynder seg av gårde. Når de ankommer leiligheten er foreldrene bekymret og stille. Det lukter oppkast, og gutten ligger på ryggen på stuegulvet. Han har fått stesolid av foreldrene og krampene har sluttet.

Ambulansepersonellet fester pulsmåler på stortåa og prøver å finne noen årer hvor man kan sette en sprøyte, men det er for mørkt i leiligheten, og blodårene for små.

De lytter på brystet, og konstaterer at det er masse surkling. Kanskje har gutten fått oppkast i lungene, det kan føre til kjemisk lungebetennelse. I beste fall er det vanlig lungebetennelse. Gutten får oksygenmaske og kvikner heldigvis litt til når han blir båret ned til ambulansen, og kjørt direkte til sykehuset sammen med mora.

odosloliveoftedahl450

Overdose på hospits: En ved første øyekast sterk, sunn og tøft kledd ung mann bevisstløs på ryggen i et av hospitsrommene. Han puster anstrengt, og har innimellom sluttet å puste før vi ankommer.

– Han er nettopp kommet ut av soning, kan hospitsvakten med walkie talkie og dreads opplyse. Han har åpenbart feilvurdert dosen etter å ha vært nykter en stund. Kjæresten, en tynn, rusa dame med lue virrer litt rundt og rydder mens ambulansepersonellet jobber med å få ham tilbake.

odoslomotgift450

Når første omgang av motgift er satt begynner den unge mannen å puste litt lettere. En dose motgift til må til. Det går litt tid. Han våkner og krøker seg sammen i fosterstilling. Kjæresten slutter å rydde og går ned på kne. – Du har hatt en overdose, sier hun varsomt.

odklemliveoftedahl

De klemmer hverandre i en ball mens han fremdeles ligger på gulvet.
– Du må opp og gå, og du kan ikke sove de nærmeste timene, sier ambulansepersonellet før de drar, og forsikrer seg om at noen er i nærheten av ham disse timene.

– Det er ikke uvanlig om sommeren at fire av turene på en vakt er overdoser. Da kommer det nemlig gjerne ny heroin til byen som ikke er blandet ut like mye som den på vinterstid. Når alle biler gjør fire slike turer om dagen, sier det seg selv at det går mye ressurser med til slike turer, forteller de som jobber på sentrum ambulansestasjon i Oslo.

Dramatiske livsøyeblikk i mange menneskers liv. En vanlig dag på jobb i Oslo sentrum ambulansetjeneste.

Tags:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.