Hopp til hovedinnhold


5 prosent av barna har søvnapne

1 av 20 barn har pusteproblemer om natten, uten at det blir oppdaget.

Maleri av Maly Vaclav - Study of a sleeping child. Illustrasjonsfoto: Wiki Commons Maleri av Maly Vaclav - Study of a sleeping child. Illustrasjonsfoto: Wiki Commons
1 av 20 barn har pusteproblemer om natten, uten at det blir oppdaget.
Les hele saken på NRKs nettsider: Mange barn blir alvorlig syke om natten
Sykdommen søvnapne er like vanlig hos barn som hos voksne. Likevel får ikke barn hjelpen de trenger.

Kan få adhd-diagnose i stedet

- Mange av barna går på astmamedisiner. I tillegg blir de behandlet for øvre luftveissykdommer, sier Harriet Akre. Hun er overlege i øre-, nese- og hals ved Lovisenberg sykehus og har doktorgrad på søvn.
- En vanlig konsekvens av lite søvn, er at barna blir hyperaktive på dagen. Dermed tror man at de har adhd og setter dem på adhd-medisin.
Søvnapne er kjennetegnet ved gjentatte pustestopp om natten. Hvis du stopper å puste mer enn én gang i løpet av en time, får du diagnosen søvnapne av mindre alvorlig grad. Mange barn stopper å puste opptil 80 ganger i timen.

Konsekvenser for hjerne- og hjerte

Når hjernen får oksygenmangel, kan det føre til at barnet får varige hjerneskader. I ekstreme tilfeller kan hjertet også svekkes betraktelig.
- Å sove dårlig har store konsekvenser for barn, ikke minst for hvordan det lærer og utvikler seg. Barn med søvnforstyrrelser gjør det mye dårligere på skolen enn de hadde trengt å gjøre, sier Akre.

Enkelt å oppdage

For å finne ut om barnet har søvnapne, kan foreldrene legge merke til hvordan barnet sover.
- Det er egentlig snakk om enkle kjennetegn. De fleste barn med søvnapne snorker, men ikke alltid veldig høylytt. Barnet sliter med å få i seg nok oksygen om natten, og vil snu seg stadig vekk. Søvnen er også veldig urolig.
Lidelsen kan kureres med et enkelt inngrep.
De fleste barn som lider av søvnapne blir helt friske etter å ha fjernet mandlene, eller mandlene og polyppene.