Hopp til hovedinnhold


Foreløpig felles akuttmottak

Det har vært uenighet mellom UNN og Narvik kommune om drift av Felles akuttmottak (FAM). Dette er også en ordning som nå skal granskes nærmere av Helse- og omsorgsdepartementet.

Det har vært uenighet mellom UNN og Narvik kommune om drift av Felles akuttmottak (FAM). Dette er også en ordning som nå skal granskes nærmere av Helse- og omsorgsdepartementet.

Det ser ut som Narvik kommune og Universtitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) kommer til enighet om videre drift av Felles akuttmottak (FAM) i Narvik. 

– Vi er i sluttfasen av forhandlingene, og vi regner med å ha en avtale på plass i neste uke, sier enhetsleder Heidi Eriksen. 

Usikkert om modell for framtiden
Men om dette er en modell for framtiden er usikkert. Det kommer fram i en ny nasjonal rapport om de prehospitale tjenestene. Her heter det at dagens erfaringer ikke er tilstrekkelig til å gi en entydig anbefaling om framtidig FAM-organisering. Arbeidsgruppen bak rapporten foreslår at dagens ordninger kartlegges og evalueres. 

Bakgrunnen for dette er at ordningen medfører at flere pasienter innlegges på sykehus, enn dersom de først siles hos en ren kommunal legevakt. Det betyr at kostnadene kan øke, uten at det er klart om dette gir en nytteeffekt/helsemessig gevinst. 

Uklare juridiske og faglige ansvarsforhold
Det er også uklare juridiske og faglige ansvarsforhold, i og med at AMK involverer flere nivå/organisasjoner. 
Felles akuttmottak innebærer at den kommunale legevakta er fysisk lokalisert i tilknytning til akuttmottaket ved sykehus. Det betyr at noen er kommunalt ansatte og mens andre er ansatt på sykehuset, og at det er et økonomisk oppgjør mellom partene.
Det var her uenighet mellom UNN og Narvik kommune, da UNN mente at kommunen  betalte for lite i forhold til bruken av personell. I rapporten heter at fordelene med FAM er at pasientene har ett sted å henvende seg til ved skader og sykdom.
FAM kan også gi god ressursutnyttelse ved fleksibel bruk av helsepersonell, og det er kort vei til spesialister og mulighet for rådføring, samt bruk av sykehusets røntgen og laboratorietjenester. En ulempe med modellen er at den kan skape urealistiske forventninger fra pasienter om innleggelser og ressursbruk.