Hvordan redde ryggen

Trappesatsen er et godt verktøy til å flytte tunge pasienter uten å måtte løfte.

Trappesatsen er et godt verktøy til å flytte tunge pasienter uten å måtte løfte.

For fem år siden gjennomførte ambulansen i Västerås en massiv satsing på ergonomi. Målet er å minske løfting og bæring av pasienter for å forebygge risikoen for belastningsskader.

Av Bo Rosén. Foto: Ulf Lysholm. Forkortet utgave av artikkel fra Samverkan 112 og Ambulanseforum nr. 1. 2009

Les også: Fortviler over trange dører

Se også tv-innslag i Stavanger Aftenblad: Ambulansebårene for store til heisene

– Før bar vi veldig mye mer. Vi bar nesten alltid enten pasienten kunne gå eller ikke. I dag går vi alltid opp og sjekker tilstanden før vi tar med oss båren, forteller Mats Kvarnpryd, ambulansesykepleier og ergonomiansvarlig på ambulansen i Västerås.

Mats er en av dem som har vært med å lande ergonomisatsningen i praksis. Det handler delvis om ny utrustning, men også om ny kunnskap og en annen måte å tenke på når det gjelder flytting av pasienter.

Trappesats – en revolusjon
Etter et kurs for fem år siden fikk Mats og Anders ansvar for å kurse alt ambulansepersonell i distriktet i mer skånsomme forflytningsmetoder. Samtidig med kurssatsingen ble det kjøpt ny utrustning til alle ambulansene. Alfabåren fantes tidligere, men nå kom også minibåren, glidebrettet, bærestolen og trappesatsen.

– Trappesatsen er nok den store revolusjonen. Med den fikk vi et godt verktøy for å forflytte tunge pasienter i trapper uten å løfte, sier Mats.

Ved hjelp av remmer som festes på en vanlig båremadrass glir pasienten rolig og kontrollert nedover trappen uten at Mats og John trenger å løfte i det hele tatt. Ved foten av trappen står alfabåren på tvers, og med en myk vridning havner pasient og båremadrass på plass på alfabåren.

Minsker løft med backboard

Backboardet plasseres oppå ambulansebåren og videre til traumebenken.

Backboardet plasseres oppå ambulansebåren og videre til traumebenken.

Når det gjelder backboard har man også tenkt ut hvordan man kan minske antall unødige løftemoment.

– Vi tar ikke båren ut av ambulansen. I stedet bærer vi pasienten på backboardet til ambulansen og skyver det oppå ambulansebåren, forteller Mats Kvarnpryd.

Når man kommer fram til akuttmottaket skjer den samme forflytningen omvendt vei: en person fra akuttmottaket kommer ut med den spesielle traumebenken og sparer på denne måten enda én forflytning på akuttrommet.

Og når vi snakker om båreunderlag så er det John Thorsell som har funnet opp den finurlige bårerampen som nå begynner å spre seg i Sverige.

Bårerampen er en tilstelning med skinner som monteres over et vanlig hev- og senkbart båreunderlag. Når bårerampen er på plass slipper man helt å løfte båren når den skal ut av ambulansen. Nåja, ikke helt og holdent. Et lite første løft av de bakre hjulene opp på skinnen er alt som trengs. Siden ruller båren enkelt ned rampen og låser seg mot hjulstoppen uten noen fysisk anstrengelse fra ambulansepersonellets side.

– Før gikk vi inn på hver vår side og løftet ut båren, men jeg kjente at det ble litt feilbelastning som ikke kjentes god ut, sier John Thorsell.

Jobber målbevisst
Å løfte båren ut av ambulansen er nok ikke det tyngste som skjer, men det er et tegn på hvordan de jobber målbevisst for å få bort de mange gjentakende løftene som i lengden kan slite hardt på kroppen.

– Vi vil jo gjerne kunne jobbe fram til pensjonsalder. Før har vi hatt mange problemer med belastningsskader, og mange har vært nødt til å slutte i jobben rundt 55-års alderen, sier Mats Kvarnpryd.

 

Mats Kvarnpryd og John Thorsell

Mats Kvarnpryd og John Thorsell

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.