Prosjekt samlok i Buskerud

Nødmeldingssentralene til helse- og brannvesenet, samt politi skal samlokaliseres i toppetasjen på Drammen politihus.

Nødmeldingssentralene til helse- og brannvesenet, samt politi skal samlokaliseres i toppetasjen på Drammen politihus.


Buskerud: Det har allerede begynt å danne seg myter om samlokaliseringen av AMK-sentralen og varslingstjenesten til politiet og brannvesenet i Buskerud fylke. To herremenn fra helsevesenet ønsker å rydde litt opp i rykteflommen.

Forkortet utgave av artikkel i Ambulanseforum nr. 1 2009

Les også: – Felles nødnummer og fellessentraler er ikke en fordel, mener seksjonsoverlege

Det startet som en intensjonsavtale mellom brann-og helsevesenet, og etter hvert politiet for syv-åtte år siden. I 2006 ble samlokalisering av varslingstjenestene banket igjennom i et styrevedtak på sykehuset.

– Innflyttingsdatoen er satt til 4.mai 2009, bekrefter Snorre Gundersen, ambulansesjef ved Sykehuset Buskerud. – Vi skynder oss sakte fram. Det viktigste er at alt ligger til rette for en sikker innflytting.

Nødnett krever nytt rom
En viktig grunn til at AMK-sentralen må flytte er det nye nødnettet. Kravene til det nye rommet er så stort at det ikke hadde vært plass der AMK befinner seg nå. Det samme gjelder for politiet og brannvesenet. Og så er det faktisk billigere å gjøre omleggingen på ett sted i stedet for tre. Det er en av gevinstene.

– Runar Østerdahl er primus motor fra helsevesenet, og det er mange som har gjort mye for å få realisert dette. Det er resultat av en laginnsats fra etatene og internt i etatene for å gi et best mulig tilbud til befolkningen.

Dette er ikke noe som kommer fra ledelsene, men noe som kommer fra ansatte i følge de to.

– Det har startet nedenfra og bygd seg opp. Sånn sett er dette et veldig sunt prosjekt, sier Gundersen.

Viktig skille
Så var det disse to herrenes hovedbudskap fra prosessen som er i gang:

– Det er viktig å ikke blande sammen samlokaliseringen og forslaget om et felles nødnummer. AMK fortsetter som før, vi er fortsatt helse, vi har de samme kravene til taushetsplikt, og det er de samme lovene som gjelder, sier Runar Østerdahl.

Forslaget om et felles nødnummer er umulig å gjennomføre uten en endring av lovverket.

– Det ligger veldig langt ned på listen, for å si det sånn. Og nå er ikke politidirektør Ingelid Killingren så ivrig på det lenger heller, sier Gundersen.

Flom og samarbeid
En av fordelene ved en samlokalisering er hvordan samarbeidet kan fungere ved større hendelser. For noen år siden ble dette tydelig da det var storflom i området. Store deler av veinettet, sideveier og hovedveier ble rammet. Enkelte kommuner ble helt avsperret, og det var vanskelig å ha oversikt over evakueringsmulighetene.

– Hadde dette skjedd etter samlokaliseringen kunne vi på et tidlig tidspunkt sammenlignet etterretningsdata og koordinert. Den gangen var det en utfordring for helsevesenet hvordan vi skulle få inn helsehjelp i områdene som var avstengt. Så viste det seg at brannvesenet og politiet hadde båter og kontakter. Det var i orden, men det tok tid for oss å finne det ut, forteller Østerdahl.

Tar gjerne testprosjekter
Nå i starten vil det bli gitt ekstra opplæring for alle etater om lovverket. En bedre forståelse av hverandres lovverk vil kanskje gi færre henvendelser mellom etatene enn det er i dag. I dag spør politiet helsevesenet om ting man ikke svarer på. Det vil være strenge rutiner på at man skal henvende seg via tjenestevei.

– Den største ulempen med samlokalisering som vi kan se er om befolkningen blir skeptiske og vi mister tillit, sier Østerdahl. – Når de ringer oss skal de vite at det er helsevesenet som kommer og ikke alle andre.

– Vi kommer til å stille oss tilgjengelig for andre AMK-sentraler for å for eksempel teste ut modeller for samhandling. Vi sitter samlet og kan raskt starte opp, oppfordrer Østerdahl avslutningsvis.

 

Runar Østerdahl og Snorre Gundersen: - Innflyttingsdatoen er satt til 4. mai

Runar Østerdahl og Snorre Gundersen: - Innflyttingsdatoen er satt til 4. mai 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.