Hopp til hovedinnhold


Danske ambulanser får grønn bølge

Trafikkstyringssystemer som sikrer grønn bølge til ambulansene vil kunne spare kostbare minutter når ambulansen er på vei til pasienten eller sykehuset. Derfor starter Region Hovedstaden i Danmark et pilotprosjekt, som vil innføre avansert trafikkstyring på en eller flere strekninger som benyttes ofte av ambulanser.

fourteen_traffic_lights

Les hele saken i Beredskabsinfo: Ambulancer i Region Hovedstaden får grøn bølge

I 2007 ble det satt av 350.000 danske kroner i budsjettet for 2008 for å lage en analyse av fordelene ved et grønt bølgesystem for utrykningskjøretøy.

Nå foreligger analysen, og den inneholder blant annet en beskrivelse av tre forskjellige trafikkreguleringssystem via eksempler fra to utenlandske og et dansk forsøk.

Opplysningene er relevante for en eventuell implementering. Det er også laget forslag til pilotprosjekter for tre konkrete veistrekninger i hovedstadsregionen.

Ifølge analysen vil et grønt bølge-system romme en rekke vesentlige fordeler: Redusert responstid, mulighet for å forbedre prehospital behandling og et bedre arbeidsmiljø for ambulanse; brann og redningsfolk, samt færre trafikkulykker hvor utrykningskjøretøy er involvert.

Analysen vurderer også at et såkalt GPRS-basert system best kan håndtere kravet om at grønn bølge skal føre til forbedret fremkommelighet. Her lagres data løpende. GPRS-systemet gir mulighet for å opprettholde en grønn bølge på tross av endringer i utrykningskjøretøyets hastighet og rute, samt mulighet for en etterfølgende evaluering av kjøringen. Det koster også mest.

Utvikling og implementering av et grønt bølge-system i København forutsetter oppbakking og deltakelse av mange myndigheter og operatører. Rikspolitiet, Københavns politi, Vegdirektoratet, brann- og redningselskaper og kommunen er dratt med i analysen for å reflektere deres viten om og ønsker og krav til et slikt system.