Les også i Aftenposten:

«Redningsaksjonen tok lang tid og ville vært en brøkdel av tiden hvis det hadde vært helikopter i Tromsø med redningsheis. Ulykken skjedde tre km unna helikopterbasen på sykehuset.»

Dette er én av konklusjonene i Norges Geotekniske Institutts rapport etter skredulykken på Kroken alpinsenter, der en kvinne mistet livet.

– Første gang

Kjetil Brattlien har skrevet rapporten og deltok selv i undersøkelsene på stedet etter ulykken. Skredeksperten har skrevet rapporter fra de siste 18 dødsulykkene i forbindelse med skred i Norge.

– Så vidt jeg vet er dette første gang at en luftambulanse ikke har vært tilgjengelig i redningsarbeidet etter en skredulykke, sier han til Aftenposten.no.

Luftambulansen i Tromsø som vanligvis brukes i skredredning var opptatt i annet oppdrag i Narvik. Da luftambulansen endelig kom til stedet, halvannen time etter at kvinnen var gravd ut, kunne den ikke benyttes fordi mannskapet ikke hadde trening i å bruke vinsjen ombord.

Brattlien ønsker ikke å kommentere de medisinske konsekvensene av at luftambulansen ikke var tilgjengelig, men poengterer at tidsperspektivet er viktig i slikt redningsarbeid.

– Vi vet at tid er en kritisk faktor i forbindelse med skredulykker, sier han.

– Dårligst i landet

Tor Andre Skjelbakken er medlem av Røde Kors sin skredgruppe i Tromsø, og deltok også i redningsarbeidet. Han er misfornøyd med helikoptertilbudet i området.

– Tromsø er den storbyen med dårligst dekning av redningshelikopter. Nærmeste Sea King redningshelikopter er over én time unna, i enten Bodø eller Banak, sier han til Aftenposten.no.

Tromsø har altså ingen redningshelikopter, men det er ett ambulansehelikopter stasjonert i byen. Det er dette ambulansehelikopteret som har en vinsj ingen har trening i å operere.

– Dette er svært ugunstig. Tromsø er et område med mye bratte fjell. Derfor vil det ofte være behov for vinsj i en redningsaksjon, sier Skjelbakken.

– Grei metode

Det er Luftambulansetjenesten ANS er ansvarlig for driften av luftambulansen. Daglig leder Øyvind Juell ser ikke det umiddelbare problemet med at luftambulansen i Tromsø ikke har en vinsj som kan benyttes.

– Vi har gjort en vurdering, og vi mener at det er en grei metode å benytte fast underhengende redning i stedet for vinsj.

Nå skal tilbudet likevel revurderes.

– Vi skal starte et arbeid for å se om vi skal gå over til å bruke vinsj, bekrefter Juell overfor Aftenposten.no.