Akuttpasient kjørt feil to ganger

En ambulanse på Østlandet kjørte først en mann med hjerneblødning til et legekontor uten lege. Da den samme ambulansen hentet ham på nytt, ble han satt av på et sykehus som ikke kunne gi ham rett type behandling, skriver VG.

Det kommer frem i årsmeldingen fra pasientombudet i Akershus som ble lagt frem denne uken.

Les hele saken i VG: Akuttpasient ble kjørt feil sted – to ganger

Les også: Hjerneslag og behandling

Mannen hadde selv kjent at symptomene kunne være hjerneblødning, og ringte øyeblikkelig lege som kontaktet AMK med beskjed om å ta han til sykehus, ifølge rapporten.

– Det er jo veldig viktig at han skulle kommet under behandling så snart som mulig på grunn av den tilstanden han var i, sier pasientombud Irma Iversen.

Ambulansen skal ha satt av mannen på legesenteret der han ble forlatt. På senteret viste det seg at vakthavende lege ikke var tilstede, og et nærliggende senter som ble ringt ønsket ikke ta ham i mot siden han ikke var fast kunde der.

Dermed ble ambulanse kontaktet igjen. Det viste seg å være den samme ambulansen som allerede hadde satt av mannen en gang.

– Viktig å komme til rett sykehus
Ved forsøk nummer to gikk turen til sykehus, men etter å ha kommet frem viste det seg å være et sykehus som ikke kunne gi mannen behandlingen han trengte.

– Det er viktig at pasientene kommer til et sykehus som har den nødvendige behandlingsmuligheten, sier Iversen.

Først ved tredje forsøk kom mannen på rett sykehus, der han fikk behandling som gjorde at alt endte godt til slutt. Ifølge pasientombud Iversen var noe av grunnen til det at han selv forsto og redegjorde for at han trengte akutthjelp.

– Det gikk veldig bra, men det var fordi mannen var så heldig at han var våken og at han selv hadde fulgt med i den diskusjonen som har vært i media om at personer med den type problematikk må ha behandling snarest mulig, sier Iversen.

Hun sier pasienten heller ikke ønsket en tilsynssak siden han ikke fikk varige men av hendelsen.

– Ofte lege som bestemmer
Bjørn Karr er avdelingssjef for ambulansetjenesten i Oslo og Akershus og sier på generelt grunnlag at ambulansene som hovedregel har klare retningslinjer for hvor pasienten skal.

– I helsevesenet er det et system for vurdering av hva som er riktig behandlingsnivå basert på en vurdering av pasientens tilstand. Det er som regel en lege som bestemmer hvor pasientene skal transporteres, så det er ofte ikke ambulansepersonellet som velger hvor pasienten skal. Når noen blir kjørt til et legekontor er det som regel for å få legens vurdering, forklarer Karr.

Han sier at pasienter av og til blir fraktet direkte til akuttmottak.

– Når ambulansepersonell velger å kjøre pasienter direkte til akuttmottak er det ut fra en vurdering om at det ikke er tilrådelig å bruke tid på en legevakt eller et legekontor, sier Karr.


Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.