Ambulansene sliter på snøføre

Minst to ganger etter nyttår har ambulanser uten firehjulstrekk blitt stående fast i snøen – og ikke rukket fram til pasientene før de døde, skriver Trønder-Avisa.

Les hele saken i Trønder-Avisa her

Nesten samtlige ambulanser i Trøndelag er ikke utstyrt med firehjulstrekk, og har betydelige problemer på snøføre. Fredag toppet det seg da fire ambulanser måtte sendes ut for å hente to pasienter i Vuku.

Tre av ambulansene ble stående fast i snøværet og måtte ha hjelp av bilbergere og gårdbrukere med traktor for å komme seg løs.

I tillegg døde en pasient i Meråker sist uke, mens ambulansen som ble sendt ut for å hjelpe sto fast i snøen.

Daglig leder Sturla Hammer i Inntrøndelag ambulanse bekrefter hendelsene.

– Det har vært ekstreme forhold i en periode, og når vegene ikke er brøytet sliter også ambulansene med å komme fram, sier Hammer.

Han sier at de nevnte forholdene er registrert som avvik, og at de vil bli gjennomgått internt.

Måtte hentes med firehjuling
Trønder-Avisa kjenner også til at en mann i 50-årene fra Ekne døde av hjertestans 3. januar, mens ambulansen sto fast på gårdsvegen 500 meter fra gården.

Mannens kone bekrefter hendelsen overfor Trønder-Avisa. Hun synes det er merkelig at ambulansene ikke er utstyrt med firehjulstrekk.

– Vi måtte sende ned en firehjuling for å få hentet opp ambulansemannskapene, sier kona.

Hun har selv firehjulstrekk på sin bil, og mener det ikke hadde vært noe som helst problem for ambulansen å komme opp gårdsvegen dersom den hadde hatt firehjulstrekk.

– Ingen andre hadde problemer på føret. sier hun.

Kona bebreider ikke ambulansetjenesten for at mannen døde. Hun drev selv med gjenoppliving i en halvtimes tid, og mener utfallet trolig ville ha blitt det samme om ambulansen hadde kommet fram raskt, selv om hvert minutt teller i en slik situasjon.

– Dette vil jeg uansett aldri få svar på. Mannen min er død, og jeg får ham ikke tilbake. Men det at ambulanser utstyres med firehjulstrekk burde bli et minimumskrav, slik at man slipper slike situasjoner, sier kvinnen.

For knapp vektmargin
Daglig leder Sturla Hammer ved Inntrøndelag ambulanse ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt livene til pasientene kunne ha blitt reddet dersom ambulansene hadde kommet fram i tide.

Men Hammer innrømmer at det hadde vært ønskelig med firehjulstrekkere på ambulansene. Per i dag er det bare de to ambulansene i Leksvik og Verran som er utstyrt med firehjulstrekk.

– Problemet er at vi bare har en vektmargin på 50 kilo på de nye ambulansene, dersom de skulle ha hatt firehjulstrekk. Det tør vi ikke ta sjansen på, sier Hammer.

Han påpeker imidlertid at Inntrøndelag ambulanse grovt reknet har 10.000 oppdrag i året.

– Det er vel ikke er unaturlig at vi da i løpet av året har noen få hendelser der ambulansene blir stående fast, mener Hammer.

– Firehjulstrekk klart bedre
Hovedverneombud Harald Tangvold ved Inntrøndelag ambulanse mener det ikke er tvil om at ambulansene ville hatt bedre fremkommelighet, dersom de var utstyrt med firehjulstrekk.

– Det har vært noen situasjoner i vinter der vi hadde vært bedre tjent med firehjulstrekk. Men samtidig må man huske at også firehjulstrekkere kan kjøre seg fast på slikt føre som vi har hatt i det siste, mener Tangvold.


Tags: ,

One Comment

  1. Hvorfor kommer det ikke frem at det er et krav fra Helse-MidtNorge at alle ambulanser skal være registrert for minst 5 personer?
    Da finnes det ingen ambulanser som ikke overskrider totalvekta.
    Det er Helse Midt som har lagt føringene for dette.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.