Hopp til hovedinnhold


Siste nytt om nødnettet

- Testingen av det nye nødnettet pågår for fullt, forteller Steinar Olsen, prosjektleder for nytt nødnett i helsetjenesen.

nyttnodnett100- Testingen av det nye nødnettet pågår for fullt, forteller Steinar Olsen, prosjektleder for nytt nødnett i helsetjenesen.

Forkortet utgave av artikkel i Ambulanseforum nr. 1 2009

Les: Helsedirektoratets direktør truet med å stoppe nødnettprosjektet

Les også: Slakter Nødnett i ny rapport

Mer om saken: - Nokia Siemens ville egentlig ut av Tetra-teknologien

Politiet er i ferd med å forberede seg til prøvedrift rett før sommeren i Follo og Østfold.

Helsetjenesten vil starte prøvedrift rett etter sommeren i Østfold, og rett før sommeren starter opplæringen av superbrukere i ambulansetjenesten, AMK, legevakt og akuttmottak.

- Sånn som planen ser ut nå kommer vi til å ta systemet i bruk de første stedene i september og oktober, sier Steinar Olsen. – Det vil si Østfold i første omgang.

Fungerer dette vil Stortinget mest sannsynlig vedta en nasjonal utbygging.

Streamet live på nett
Nylig kunne man lese på Tromsø radios nettside at nettstedene kjeltring.com og morinett.com sender ut kommunikasjon fra de analoge radiosambandene for politi, brann- og helsevesenet direkte på nett. En kikk på kjeltring.com viser at man kan klikke seg rett inn på Oslo, Vestfold og Trondheims politiradio.

Derfor må det også tas i bruk mobilsamtaler, som heller ikke er avlyttingssikkert nok. Så det er nok flere som ser fram til å få et avlyttingssikkert, digitalt nødnett, med bedre dekning og kommunikasjonsmuligheter, samt bedre talekvalitet og mindre bakgrunnsstøy.

Analogt samband på museum
I helsevesenet skal en mobil opplæringsenhet sørge for opplæring nærmere der man jobber til daglig.

Dette er et enormt prosjekt, med en statlig investering på 3,6 milliarder kroner.

I Finland er Tetra-teknologien som norsk nødnett er basert på nasjonalt utbygd. Det gamle analoge sambandet er trygt plassert på museum.