Hopp til hovedinnhold


Prøveprosjekt med heisbruk i redningshelikopter

Luftambulansetjenesten ANS skal vurdere om det skal startes et prøveprosjekt med bruk av heis på UNN-helikopteret.

Luftambulansetjenesten ANS skal vurdere om det skal startes et prøveprosjekt med bruk av heis på UNN-helikopteret, skriver Bladet Tromsø.

Les hele saken i iTromsø: Prøveprosjekt med heisbruk

UNNs ambulansehelikopter har en heis som de ikke får bruke under redningsoppdrag. Nå skal luftambulansetjenesten ANS sammen med Helse Nord se på om det er en trygg og kostnadseffektiv måte å gjennomføre et prøveprosjekt på

Luftambulansetjenesten mottok 22. februar en henvendelse fra UNN hvor de ba om å iverksette et prøveprosjekt med bruk av heis på helikopteret, istedenfor metoden med tau som brukes i dag.

Til vurdering
– Dette er noe som må vurderes veldig nøye. En endring av prosedyrene kan fort være en risiko om det ikke blir gjort på en ordentlig måte. Så vi må vurdere om det er hensiktsmessig å endre metode fra tau til heis, sier medisinsk rådgiver i Luftambulansetjenesten ANS, Pål Madsen.

Ifølge ham vil kostnadene øke, og derfor må en slik utredning gjøres sammen med Helse Nord som da får regningen.

Effektivt ved berging i snøskred
Klinikkleder ved akutt- og prehospital klinikk, Per Meinich, forteller at det er et ønske fra dem som bruker helikopteret om å få benytte seg av heisen, som gjorde at de nå har tatt kontakt med Luftambulansetjenesten.

– Bruk av heisen vil kunne gjøre helikopteret mer fleksibelt til vårt bruk. Ambulansehelikopteret brukes jo blant annet i forbindelse med snøskred, og da vil det potensielt kunne være en mer effektiv måte berge folk på med heis, i motsetning til den metoden som er i dag, sier Meinich til "Tromsø".

Positive i politiet også
Politistasjonssjef Kurt Pettersen ved Tromsø politistasjon ser gjerne at ambulansehelikopteret får benytte seg av heisen.

– Vi har vært klar på saken i lang tid, nemlig at vi ønsker at helikopteret skal få benytte seg av heisen, påpeker Pettersen.

Ambulansehelikopteret brukes av og til av politiet, spesielt ved snøskred og ras.

– Spesielt under oppdrag når det haster for å berge folk, vil en slik heis være det mest hensiktsmessige. Her har UNN vår fulle støtte, avslutter stasjonssjefen.