Overlevde alvorlig akeulykke – møtte heltene

Ole Kristian Bråthen Baklien (6) pådro seg en livstruende hjerneblødning etter en akeulykke på skolen, skriver Indre Akershus Blad. Han overlevde takket være stor innsats gjennom hele sykehuskjeden.

Les hele saken i Akershus Blad: Lurte døden – fikk møte heltene

Fredag fikk han møte hverdagsheltene fra ambulansetjenesten i Aurskog-Høland.

Ved 13.20-tiden fredag 6. februar akte Ole Kristian Bråthen Baklien i en bakke sammen med andre elever ned mot skøyteisen. Der banket han hodet med full tyngde mot isen.

Stor takk
Bråte skole tok hånd om 1. klassingen til ambulansepersonellet fra Aurskog-Høland var på plass. I bilen satt paramedic Eilert Sand og paramedic Kyrre Lindbeck.

– Ved første øyekast kunne vi ikke vite at skaden var livstruende. Først da ambulansen var i Gansdalen så vi klare symptomer på en hjerneblødning, forteller Sand og Lindbeck til.

Moren ønsker å uttrykke en stor takk til mange, og spesielt heltene Kyrre og Eilert.

– De to karene her gjorde alt riktig. Jeg vil uttrykke min beundring overfor ambulansetjenesten i Aurskog-Høland, sier Anne Bråthen.

Traumeteam
Ambulansen kjørte videre til Akershus universitetssykehus på Lørenskog hvor traumeteamet sto klart. Teamet stabiliserte og behandlet seksåringen før turen bar videre til Ullevål universitetssykehus i Oslo.

– Fra vi ankom skolen til vi kom inn døra på Ullevål gikk det omlag en time og 20 minutter. Vi ble med hele veien. I tillegg fikk vi bistand fra en anestesilege fra Luftambulansen, forteller Lindbeck.

Rammet hovedpulsåre
Da Ole Kristian ankom Ullevål fikk moren beskjed om at det var alvorlige hodeskader. Tilstanden var livstruende. I fallet ble en hovedpulsåre i hodet rammet veldig hardt.

Det medisinske teamet på Ullevål var spesielt opptatt av at blødningene ikke skulle gå ned i hjernehinnene og ryggmargen. Hvis det ble for mye blod der, var livet i fare. Ole Kristian kunne også fått varige hjerneskader.

Lang operasjon
På Ullevål sto et nytt traumeteam klart. Kun 17 minutter senere lå seksåringen på operasjonsbordet ved Ullevål. Operasjonen, hvor den ene halvdelen av hodet ble åpnet for å fjerne blødningen, tok drøye tre timer. Først tre dager senere ble Ole Kristian koblet fra respiratoren.

– På dag fire pustet vi alle lettet ut. Da var den mest kritiske fasen over. Da visste vi hvordan han ville bli mentalt. Ole Kristian lå deretter på barnekirurgisk avdeling til han kom hjem onsdag i forrige uke. Nå er vi i gang med en lang rekonvalensperiode. Det er mange restriksjoner for en liten gutt, sier Anne Bråthen.

Tydelig glade
Ambulansepersonellet er tydelig glade for å se den vitale seksåringen på beina etter uhellet.

– Det er noe ekstra med barn, spesielt når vi begge er småbarnsfedre. Situasjonen var alvorlig, men heldigvis gikk det bra, sier hverdagsheltene Eilert Sand og Kyrre Lindbeck til Indre Akershus Blad.

 

Selv tar hovedpersonen det hele med knusende ro.


 


Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.