Hopp til hovedinnhold


Ambulansesaken: Vil ha statsministeren på banen

Sivilombudsmannen vil nå ha statsministeren på banen for å vurdere to av statsrådenes rasismeanklager mot ambulansesjåfør Erik Schjenken.

197px-jens_stoltenberg_pm_of_norwaySivilombudsmannen vil nå ha statsministeren på banen for å vurdere to av statsrådenes rasismeanklager mot ambulansesjåfør Erik Schjenken, skriver Aftenposten.


Blodet bruste hos mange statsråder etter at Ali Farah ble etterlatt av ambulansepersonell i Sofienbergparken 6. august 2007.

Anklaget for rasisme
–Vi må spørre oss selv: Kunne dette skjedd i Frognerparken? Kunne dette skjedd hvis det var en hvit småbarnsfar? Sannsynligvis ikke, sa finansminister Kristin Halvorsen til VG Nett, som kunne legge til at «gjennom rundspørringer og holdningskampanjer lover finansministeren å rydde opp i rasismen i offentlig sektor».

I en klage til Sivilombudsmannen 6. desember 2008 beskriver ambulansesjåfør Erik Schjenken at han opplevde denne uttalelsen, og kommentarer fra statsrådene Bjarne Håkon Hansen, Sylvia Brustad og Manuela Ramin-Osmundsen, som «svært krenkende, nedverdigende og belastende».

Forhåndsdømming?
Sivilombudsmann Arne Fliflet er nå i gang med å undersøke om statsrådenes uttalelser innebar forhåndsdømming. Fliflet vurderer også om uttalelsene innebar et brudd med «de kravene som må stilles til statsråders opptreden i saker som angår enkeltpersoner».
Det er uttalelser fra Kristin Halvorsen og Manuela Ramin-Osmundsen, den gang barne- og likestillingsminister, sivilombudsmannen har festet seg spesielt ved, og som han nå ønsker at Statsministerens kontor uttaler seg om.

Offentlig kritikk
Dersom Fliflet konkluderer med at en eller flere statsråder har gjort seg skyldig i forhåndsdømming eller brutt med hvordan statsråder bør opptre, er den eneste «straffen» sivilombudsmannen kan ilegge offentlig kritikk. Men det vil være kritikk som svir.
Sivilombudsmann understreker han ikke har trukket noen endelig konklusjon i saken og at henvendelsen til Statsministerens kontor er et ledd i en undersøkelse hvor begge parter må bli hørt.

Hverken Manuela Ramin-Osmundsen, Kristin Halvorsen eller Statsministerens kontor ønsker å kommentere saken.