Hopp til hovedinnhold


Forsinket nødnett

Forsinkelsene i utbyggingen av nødsambandet er så store at starten kan gå uten Asker og Bærum.

Forsinkelsene i utbyggingen av nødsambandet er så store at starten kan gå uten Asker og Bærum, skriver Budstikka.

Planen var at det nye nødnettet for politi, brannvesen og ambulansetjenesten skulle tas i bruk rett over sommeren. Men av de 12 nødmastene som skal stå i Bærum, sliter utbyggeren Nokia Siemens Networks med å plassere tre av dem - på Øvre Toppenhaug, Ila fengsel og Sandvika.

Naboklager
Heftige naboklager har komplisert saken.

- Foreløpig har ikke naboprotestene vært avgjørende for når nettet kan tas i bruk. Men det kan godt bli det, sier Tor Helge Lyngstøl, direktør for Direktoratet for nødkommunikasjon.

Lykkes de ikke med å plassere ut de siste tre nødmastene, vil ikke radiodekningen være god nok til at sambandet i Asker og Bærum kan tas i bruk.

Totalt er 54 kommuner med i nødnettprosjektet. I alle disse skal det mangle 10-12 sendere før infrastrukturen er på plass. Tre av dem som mangler, er altså i Bærum.

Dårlig dekning i dag også
- Det er ikke noe alternativ for oss å la være å ha dekning i ett område. Det vil være uansvarlig. Jeg antar at også folk i Asker og Bærum synes det er bra at folk i nødetaten kan ha radiokontakt i deres nabolag, sier Lyngstøl.

Brannsjef Anne Hjort mener de har for dårlig radiodekning i en del områder i Asker og Bærum per i dag.

Hun mener det nye nødnettet kan gi innbyggerne langt mer trygghet og sikkerhet.

- Blir bruken utsatt, utsettes også disse fordelene, sier Hjort.
Budstikka har greid å lokalisere 10 av de 12 planlagte nødnettsenderne i Bærum. Utbygger vil ikke oppgi hvor de to siste befinner seg.