Få kjenner til felles nødnummer

200px-mobile_phoneEn europeisk undersøkelse viser at bare en av fire europeere vet at EUs felles nødnummer 112 kan ringes i alle medlemsland. Og nesten tre av ti som har ringt nummeret i utlandet har dessuten opplevd språkproblemer. 

Siden desember 2008 kan nummeret ringes gratis fra både mobil- og fasttelefon i alla unionens 27 medlemsland. Undersøkelsen som er finansiert av EU-kommisjonen viser at europeere synes det er lurt med et felles nødnummer.

Språkproblemer
Men undersøkelsen viser også at man må minske språkroblemene, da 28 prosent får problemer når de ringer 112 utenlands, og at det er nødvendig å øke bevisstheten om at tjenesten finnes. Bare 24 prosent kunne spontant oppgi 112 som det felles nødnummeret i EU.  

Europabarometeret viser også at majoriteten av anropene til  112 fremdeles kommer fra fasttelefoner. Mobilsamtalene økte fra 42 til 45 prosent i fjor. 

EU-kommisjonen har sammen med Europaparlamentet og rådet utpekt den 11. februar til europeisk 112-dag for å spre kunnskap om nødnummeret og utfordre nasjonale myndigheter til å forbedre tilgjengeligheten på flere språk.

Godt bevart hemmelighet
Det europeiske nødnummeret ble innført på begynnelsen av 90-tallet og siden 1998 krever EU-bestemmelser at det skal være gratis. Siden 2003 plikter også teleoperatørene  å gi informasjon om hvor noen i nød befinner seg, for å lette redningsarbeidet. Før sommerferien vil informasjonsarbeidet om nødnummeret intensiveres. 

EU-kommisjonens nettsted for nødnummeret 112: www.ec.europa.eu/112

Mer info: Hvordan fungerer nødnummeret i mitt land?


One Comment

  1. ViktigeNummer iPhone app gir deg en liste over viktige telefonnummer, og viser din GPS posisjon på skjermen mens du ringer til nødnummer. Den har også nødnummer til de fleste land i verden. Kan være godt å ha med seg på reise for sikkerhets skyld.

    GPS112 gjør det samme, men ringer direkte til 112 for EU land.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.