Hopp til hovedinnhold


Strømløst sykehus

Harstad sykehus var uten strøm i to timer lørdag morgen, og en kvinne måtte rett og slett føde i en ambulanse på sykehuset da det kun var der de hadde elektronisk utstyr som virket.

Harstad sykehus var uten strøm i to timer lørdag morgen, og en kvinne måtte rett og slett føde i en ambulanse på sykehuset der de hadde elektronisk utstyr som virket.

De ansatte opplevde situasjonen som dramatisk, da de verken hadde tilgang til pasientenes journaler eller til livsnødvendig utstyr.

Les hele saken i Harstad Tidene 

Les også om saken i Nordlys

Strømbrudd er vanligvis ikke noe akutt problem ettersom sykehuset er utstyrt med to aggregater. De kom i gang, men dekker bare 60 prosent av sykehusets behov.

Straks nødstrømmen kom på, startet flytting av pasienter.

Mørke korridorer
- Alvorlig syke pasienter ble flyttet gjennom mørke korridorer fra rom uten strøm til rom med strøm, forteller Marit Einejord ved UNNs pressetjeneste.

Men klokken 8.45 stoppet også nødstrømmen.

- Det oppsto en feil i et instrument i styringstavla på sykehuset. Dermed ble vi stående helt uten strøm, opplyser avdelingsleder for drift og vedlikehold, Jan-Dag Stenhaug.

- Nødstrømmen går til de kritiske avdelingene, som operasjonsavdeling, røntgen og AMK-sentralen.

Sykehuset var helt strømløst fra 08.45 til cirka 10.45, da det ene av aggregatene kom i gang.

Men det aggregatet som ikke virket, leverer strøm til varmeanlegget. - Nå er det kaldt ute, så kulda presser på, sa Stenhaug like etter klokken 11. Da jobbet han og leverandøren med å få det andre aggregatet i gang.

Manuell overvåking*
Samtidig måtte helsepersonellet passe spesielt godt på pasientene.

- De måtte overvåke alvorlig syke pasienter manuelt, sier Einejord, som noen minutter over klokken 11 kunne konstatere at Hålogaland kraft fikk strømmen på plass til alle i Harstad, og sykehuset kunne gjenoppta normal drift.

- Det gikk bra. Det kom ikke inn akutt syke pasienter i denne perioden. Og det var ikke behov for akutte operasjoner, sier hun.

Marit Einejord opplyser også at aggregatene testes en gang i måneden. De var testet sist mandag.