Hopp til hovedinnhold


Svenske AMK-sentraler kan be om mobilposisjonen ved nødanrop

For noen måneder siden ble teleoperatører ifølge lov forpliktet til å gi svenske AMK-sentraler posisjonen når det ringes inn nødsamtaler, og den som ringer ikke nøyaktig vet hvor man befinner seg. - Posisjonering kan redde mange liv, sier Christorfer Karsberg på Post- og Telestyrelsen.

gps_satellite_constellation200For noen måneder siden ble teleoperatører ifølge lov forpliktet til å gi svenske AMK-sentraler posisjonen når det ringes inn nødsamtaler, og den som ringer ikke nøyaktig vet hvor man befinner seg.

- Beregning av posisjonskoordinater kan redde mange liv, sier Christoffer Karsberg på Post- og Telestyrelsen.

I Norge har Telenor og NetCom personell som kun jobber med politihenvendelser, men ikke noe tilsvarende samarbeid med AMK-sentralene.

- Vi hadde 244 tilfeller av nødrett i fjor hvor hovedredningssentralen og politiet spurte om posisjoner i lete- og redningsaksjoner, sier Ingrid Kristensen, informasjonsrådgiver i NetCom.

Les hele saken i Västerviks Tidningen: Nu ser SOS Alarm direkt var mobiltelefonen finns

- Jag har krasjet med en elg! Jeg er på E3 - et eller annet sted mellom Rena og Koppang.
Slik kan en nødsamtale fra en bilist bli når man er innblandet i en ulykke.


6000 posisjoneringer i måneden
Her kan nå svenske AMK-operatører be om posisjonen fra abonnentens teleoperatør, som raskt kan vise avstanden fra den spesifikke basestasjonen mobilen ringer via.

- Det er en enorm fordel å raskt kunne lokalisere den som ringer, sier Christoffer Karsberg, sjef for enheten for sikkerhet og adressering på Post- og Telestyrelsen, PTS.

- Det gjøres allerede 6 000 posisjonskoordinater per måned i Sverige, forteller Nils Weidstam på SOS Alarm.

Ikke dyrt
- Våre operatører trodde tidligere at å be om posisjonen var noe dyrt og unnlot derfor å bruke tjenesten. Det er det ikke, og nå oppmuntrer vi dem til å be om posisjonene oftere.

I slutten av oktober var det en dame som gikk seg vill under sopplukking:

- Hun ringte desperat till SOS og etter å ha fått posisjonskoordinatene til mobilen hennes fant politiet straks bilen hennes i det akutelle området. Og like fort fant politihunden den bortkomne kvinnen.

Dynamisk posisjonerings-display. Illustrasjon: Wiki Commons