Hopp til hovedinnhold


Gjentatt selvpåført forgiftning

Nesten en tredel av alle pasienter med selvpåført forgiftning gjentar dette i løpet av ett år, viser en ny studie fra Oslo.

the_captiveNesten en tredel av alle pasienter med selvpåført forgiftning gjentar dette i løpet av ett år, viser en ny studie fra Oslo.

Les hele saken i Tidsskrift for den norske legeforening

Les også Dagens Medisin: Hver tredje forgiftes på nytt

- 30 prosent er mye, og dette betyr at sekundærprofylakse må tas mer alvorlig. Her er det mye å gjøre, sier Fridtjof Heyerdahl til Dagens Medisin.

Studien registrerte alle forgiftninger som ble behandlet i sykehus og prehospitalt i løpet av ett år. Ved å bruke «overlevelsesstatistikk» ble det beregnet ettårsrepetisjonsrate for alle typer selvpåførte forgiftninger, og man identifiserte prediktorer for gjentakelse.

Risiko-indikatorer
Hele 30 % repeterte forgiftningsepisoden i løpet av ett år. Størst sannsynlighet for repetisjon ble funnet hos dem som forgiftet seg med sedativer eller opioider, var 30 - 49 år gamle, var permanent utenfor arbeidslivet, med tidligere suicidalforsøk eller tidligere psykiatrisk behandling.

Et viktig tilleggsfunn var at intensjonen bak repeterte forgiftninger ble tolket ulikt fra episode til episode for nesten en firedel av pasientene. Det vil si at for samme pasient kunne en episode tolkes som en ren rusoverdose, mens en annen episode som suicidforsøk.

Trengs mer kunnskap
Dette understreker at det er vage grenser mellom forskjellige typer selvpåførte forgiftninger og at det er viktig å inkludere bredt i slike studier.

Den høye repetisjonsraten i denne studien synliggjør behovet for økt kunnskap om effektiv terapi og sekundærprofylakse til denne gruppen vanskeligstilte mennesker.

Assistentlege Fridtjof Heyerdahl ved Ullevål universitetssykehus er førsteforfatter av studien som er publisert i British Journal of Psychiatry denne måneden, og han disputerte på temaet akutte forgiftninger 16. januar.