Hopp til hovedinnhold


Livsviktig kommunikasjon

I en villa utenfor Holmenkollen står en mann med en kniv rettet mot magen. Han er fiksert og ikke kontaktbar. Politi og ambulansepersonell er på plass, men overtalelsesforsøk nytter ikke. Hvert sekund er avgjørende for mannens liv.

I en villa utenfor Holmenkollen står en mann med en kniv rettet mot magen. Han er fiksert og ikke kontaktbar. Politi og ambulansepersonell er på plass, men overtalelsesforsøk nytter ikke. Hvert sekund er avgjørende for mannens liv.

Det innkalles en forhandler. Rolig og metodisk forsøker forhandleren å nærme seg mannen, og få ham på andre tanker.logotyp2

Siden høsten 2006 har svensk politi hatt en egen forhandlergruppe i Jönköping fylke. De har cirka ti oppdrag i året.

Verbal och taktisk metode
Forhandling er en verbal og polititaktisk metode for å løse en krisesituasjon hvor motparten handler irrasjonelt ut i fra sine følelser. Målet er å skape en fortrolig kommunikasjon som kan forhindre at noen kommer til skade eller drepes. Hittil er forhandlingsmetoden først og fremst brukt ved selvmordsforsøk. Det har også vært andre typer jobber som gisseldrama, farlige personer og så videre.

- Det finnes mange i politiet som er naturlige forhandlere, men politiet har valgt å utdanne forhandlere fordi det har vist seg at muligheten for å lykkes er større om dialogen har skjedd med en forhandler. Vi er ikke trollmenn, men vi er trent i en metodikk som er vel utprøvd, sier Jens Andersson.

Hvordan foregår en forhandling?
Når forhandleren tar kontakt med en person er det ikke sikkert at han vet noe om personen.

- Det handler om å skape en fortrolig samtale, der man er nærværende og lytter aktivt. Man går oppover en såkalt fortrolighetstrapp, der man steg for steg prøver å skape en fortrolighet. En forhandler må være personlig og gi av seg selv. Jeg snakker for eksempel alltid ut i fra et jeg. - Jeg lurer på hvordan du har det, - jeg vil ikke at du skal dø og så videre. Situasjonen blir roligere, og et jeg og du forhold skapes, der rollen som politi blir mindre.

Tålmodighet og tid
– Ofte treffer vi en person som tilsynelatende handler helt irrasjonelt. Oppførselen kan ha rot i mange ting. Ved selvmordsforsøk har vi sett at viljen til å ta sitt eget liv har rot i noe som har hendt noen dager tidligere. Vi prøver å snakke om hendelsen, og se om vi kan komme fram til en løsning.

Det er en samtale som krever at man er personlig, fortrolig og har viljen til å bry seg. For at en gjerningsmann skal gå fra en irrasjonell til rasjonell oppførsel må han eller hun kjenne seg trygg. Det er en prosess som kan ta lang tid. Derfor er tålmodighet og tid nøkkelfaktorer for en vellykket forhandling.

– Ingenting er umulig, det tar bare litt lengre tid.

Når det ikke fungerer
- Når det ikke fungerer å skape kontakt gjennom forhandling er gjerningsmannen ofte for syk til at det er mulig å få kontakt. Det er heller ikke uvanlig at personen er beruset og derfor kan være vanskelig å få en dialog med. Kan man ikke få personen i dialog, kan det være vanskelig å skape en kommunikasjon.

- Det kan også være slik at vi ikke få vite agendaen. Vi vet ikke hvilke hensikter personen har med sin handling. For eksempel kan en selvmordskandidat be om å få treffe sin mor. Når så moren er der så velger selvmordskandidaten å ta sitt eget liv, for det er akkurat moren han eller hun ikke liker, og derfor vil ta sitt liv framfor. I slike tilfeller blir vi rett og slett lurt.

Hva skjedde så...
Hendelsen med mannen som satte kniven mot magen fikk en bra slutt. Etter fem og en halv time med forhandlinger ansikt til ansikt, der forhandlere sto utenfor huset og snakket med mannen gjennom vinduet, valgte mannen til slutt å legge fra seg kniven.