Hopp til hovedinnhold


Nyvinning: Værtunnel på rullebanen

I ly for vær og vind fraktes pasientene på Værnes mellom fly og ambulanse gjennom en tunnel, spesialkonstruert for å skjerme i en sårbar situasjon.

vaertunnel450I ly for vær og vind fraktes pasientene på Værnes mellom fly og ambulanse gjennom en tunnel, spesialkonstruert for å skjerme i en sårbar situasjon.
Ikke trenger man legge pasienten på madrass på bakken lenger når flere bårepasienter fraktes fra ambulanse til fly og omvendt. Nedfellbare bårehyller inni tunnelen gjør overgangen lettere.
Svein Dragsnes
- Prinsippet er tatt fra et handlevognskur på kjøpesenter, forteller Svein Dragsnes , teknisk sjef ved Vinjes ambulanse. – Vi har bare puttet hjul på slik at det blir lett å trille.
Han og kollega Kai Kolmannskog står bak idéen som gjør at pasienter får en mindre påkjenning i overgangen mellom fly og ambulanse.
Mange flypasienter
De senere årene fraktes flere og flere pasienter med fly mellom sykehusene, og det er mye vær og vind i Norge.
Resultatet av idéen ble en for det meste gjennomsiktig rullende tunnel på cirka 100 kilo med fem-seks meters lengde, som lett rulles fra a til b. Er været bra er det ikke bruk for den, og den blir ikke rullet bort til flyet.
Vær hele året
- Særlig om vinteren fungerer det bra, men det er jo mye vær i sommerhalvåret også.

Det er gjerne god brøyting på flyplassen, og hjulene forserer snøen lett. Dragsnes tror dette er noe mange andre flyplasser i Norge kan ha bruk for.
- Alle her i Trondheim er veldig positive til det, smiler Dragsnes. - I den her bransjen jobber vi for å få til det beste for pasientene!