Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforums første nummer

I 1975 kom første nummer av Ambulanseforum. Her er det store og engasjerte debatter om den manglende utdannelsen til ambulansepersonell, og forsvarligheten ved det å ha enmannsbetjente ambulanser.

I 1975 kom første nummer av Ambulanseforum. Her er det store og engasjerte debatter om den manglende utdannelsen til ambulansepersonell, og forsvarligheten ved det å ha enmannsbetjente ambulanser, samt Helsedirektoratets sene behandling av hvilke krav som skal stilles til norsk ambulansetjeneste.
Nedenfor ligger artiklene kronologisk slik de står i tidsskriftet.
Sosialministeren har ordet, fra redaksjonen
- Når setter myndighetene inn restriksjoner mot nyetablering av ambulansetjenesten? Nå kan hvem som helst kjøpe seg en ambulanse og begynne for seg selv.
Sider ved ambulansetjenesten
Ambulansetjenesten i Norge, av overlege Andreas Skulberg
- Man erkjenner at det foruten å være et transportbehov også eksisterer et behandlingsbehov under ambulansekjøring.
Infusjonstjeneste
- Karin Langlo har sett det som meget viktig gjennom et enkelt system å redusere faren for å bruke feil væske – noe som har forekommet.
Løgn og bedrag, av lege Jens Moe, med tilsvar fra helsedirektør Mork
- En undersøkelse publisert i ”Tidsskriftet” 1974 viser ingen overlevende av pasienter som ble innlagt i Ullevål sykehus’ medisinske avdelinger etter å ha vært forsøkt gjenopplivet i vanlige ambulanser.
Unyansert om ambulansetjenesten, kommentar på øvrige innlegg av ambulanseeier Helge Thømt
- Nå som sist gir han et unyansert og generaliserende bilde av ambulansetjenesten som helhet, og forsøker nærmest å gi folk inntrykk av at det er livsfarlig å la seg frakte i norske ambulanser fordi de stort sett er bemannet med idioter som ikke har den ringeste peiling på elementær førstehjelp.
Som å stange hodet mot veggen
- Sitat: ”Sjåførens viktigste oppgave er å sikre transporten. Hovedvekten av utdannelsen bør legges på dette felt. Han vil imidlertid også ha bruk for relativt gode kunnskaper i førstehjelp osv.”
Smitte
"Smitteprosedyren man har for ambulanser ved fylkessykehuset på Lillehammer er meget god og et eksempel til etterfølgelse for andre."
Overlessing av ambulanser
- Plutselig eksploderer ambulansens høyre forhjul, og ambulansesjåføren har ingen mulighet til å forhindre en utforkjøring. Resultatet er at to personer blir drept på stedet og de tre andre blir meget alvorlig skadet, og blir etter ulykken totalt invalidisert.