Hopp til hovedinnhold


Vi setter søkelyset på: Overlessing av ambulanser

En ny verdensborger har meldt sin ankomst – imidlertid – uforutsette komplikasjoner tilsier en øyeblikkelig ambulansetransport til en større og mer kvalifisert institusjon.

En ny verdensborger har meldt sin ankomst – imidlertid – uforutsette komplikasjoner tilsier en øyeblikkelig ambulansetransport til en større og mer kvalifisert institusjon.

Komplikasjonen er av en slik karakter at så vel jordmor som lege følger i bilen i tillegg til det faste ambulansemannskapet som i dette tilfelle er på to.

Under utrykningen følger altså disse i bilen:
Ambulansesjåføren
Ledsageren
Legen
Jordmoren
Pasienten

Totalt 5 personer samt en ny verdensborger som ennå ikke har sett dagens lys.

Risikoen for uhell med et utrykningskjøretøy er gjennomsnittlig større enn for et vanlig kjøretøy, og denne gangen går det riktig ille.

Plutselig eksploderer ambulansens høyre forhjul, og ambulansesjåføren har ingen mulighet til å forhindre en utforkjøring.

Resultatet er at to personer blir drept på stedet og de tre andre blir meget alvorlig skadet, og blir etter ulykken totalt invalidisert.

Det spørsmål som naturlig da melder seg er:

Hva vil skje rent forsikringsmessig i dette tilfelle? Når vi vet at det er tatt med flere i bilen enn den er registrert for, noe som igjen fører til overlessing av bilen i dette tilfelle.

Ved henvendelse til Vegdirektoratet får vi opplys at dette er en klar overtredelse av vegtrafikklovens § 13, og det vil i sådanne tilfeller ikke være snakk om noen dispensasjon fra Vegdirektoratets side. Direktoratet mener at hvert enkelt tilfelle vil bli vurdert for se. Om nødvendig vil saken bli prøvd for domstolene.

Opplysningskontoret for forsikring kunne meddele at selv et eventuelt brudd på disse reglene ikke ville bety noe når det gjelder det forsikringskrav som blir reist av de etterlatte og de tilskadekomne. Disse erstatninger ville bli utbetalt uten hensyn til lovbruddet. Men rent generelt vil derimot ambulansen kunne bli ilagt bøter for brudd på vegtrafikkloven og om nødvendig kan selvfølgelig saken fremmes for domstolene.

Imidlertid har vi et ordtak som sier at nød bryter alle lover, og sunn fornuft skulle derfor tilsi at dersom situasjonen eller de spesielle forhold gjør det tvingende nødvendig med flere personer i bilen enn den er registrert for, vil det ikke bli reist krav fra forsikringsselskapet overfor ambulanseeieren.

Men som ambulanseeier eller ambulansesjåfør er det imidlertid viktig å være klar over disse forhold.