Hopp til hovedinnhold


Debatt: First Respond

First Respond er på full fart inn i Norge der brannvesenet skal rykke ut på helseoppdrag og på denne måten redde liv. – Det er mye rart der ute som man kaller First Respond, mener Dag Botnen, som ønsker en nasjonal standardisering.

First Respond er på full fart inn i Norge der brannvesenet skal rykke ut på helseoppdrag og på denne måten redde liv.

– Det er mye rart der ute som man kaller First Respond, mener Dag Botnen, som ønsker en nasjonal standardisering.

Forkortet innlegg av Dag Botnen, brannsjef i Hallingdal brann- og redningstjeneste

Se hele innlegget i bloggen vår

- Jeg er sikker på at vi vil redde flere liv i First Respond-oppdrag enn det vi gjør ved branner, og slik sett burde vi være sikre på at vi nå er på rett vei. Men jeg har likevel en dårlig magefølelse, skriver Botnen.

Det er flere problemstillinger som bør diskuteres mener Botnen.

- Det er ulike definisjoner på hvordan First Respond skal organiseres, hvilke utstyrspakker og hvilken opplæring mannskapet skal ha. Bør ikke dette standardiseres ettersom det er på full fart inn i brann-Norge? Og hvem tar tak i dette?

Vil helseforetakene kutte?
Vil helseforetakene se sitt snitt til å redusere sin beredskap? Der det er etablert slike enheter så går mengden av oppdrag veldig fort oppover. Helseforetakene er opptatt av kroner og øre og det er en stadig diskusjon om hvor mange ambulanser det skal være i distriktene.

- Ser vi parallellen med utviklingen for vakt i politiet så er det i flere distrikt ingen politi på innsatssted den første timen så sant det ikke er alvorlig nok.

Årsak: økonomi, i følge Botnen. - Og så gjør jo brannvesenet jobben på en akseptabel måte likevel. Ordner ordenstjenesten, har innsatslederrollen og registrerer til og med vitner, beskriver hendelsesforløp og så videre.

Botnen er redd vi risikerer å havne dit hen at brannvesenet gradvis overtar helseforetakenes oppgaver.

- Vi frykter at vi på sikt kommer i samme situasjon som vi har i dag forhold til vår ordensmyndighet som ”ikke er tilstede lengre”. Helseforetakene legger ned en ambulanse her og en der samtidig som de bruker ambulanser til transportoppdrag og blottstiller regionen for akuttmedisinsk personell.

Foreløpig konklusjon
Hvis First Respond er et supplement til eksisterende beredskap og noe som kan være med på å øke sikkerheten ytterligere for kommunens innbyggere, da må dette være et riktig tiltak så sant hjelpen er ”profesjonell”, og at det er finansiert slik at det ikke går ut over annen beredskap.

- Men blir First respond noe som erstatter annen beredskap, så bør varsellampene begynne å blinke, avslutter Botnen.

Se også innslag fra SVT ABC: - Brannmenn får ikke redde liv