NYHETSSTUDIO
Henriette Steenstrup lager serie om triage
Henriette Steenstrup, kjent for blant annet Pørni, utvikler nå ny serie for TV2 Norge. Sykehusdramaet Triage er satt til en akuttavdeling i Oslo som skal skildre utfordringene sykepleiere står overfor når de må prioritere pasienter. Nettsiden Variety skriver at serien også speiler bredere samfunnstemaer som aldring og mental helse.
– Triage handler om å ta valg. Hvilken pasient man skal behandle først. Det handler om å sette prioriteringer, både i akuttmottaket og i livet. Jeg vil løfte fram undervurderte helsearbeiderne og vise deres hverdag, sier Steenstrup til Variety.
For å bringe mest mulig autentisitet til både manus og skuespill, tilbrakte Steenstrup over ti dager på et akuttmottak i Oslo. Serien inneholder også en kriminalhistorie for å gi ekstra dybde. For å tilføre plottet spenning har Steenstrup introdusert et krimelement, der en av sykepleierne skjuler en mørkere side
Steenstrup som nylig fikk tildelt Telenors Kulturpris, sier til nettsiden at hun vil fortsette å utforske ulike sjangre med humor som grunnlag:
– Jeg finner alltid komedie i hverdagen, selv i de verste situasjonene, og det er det jeg elsker å se på skjermen.
Ny intensivambulanse i Vestre Viken
Vestre Viken HF har satt i drift en ny, stor intensivambulanse basert i Drammen. Den spesialtilpassede Mercedesen, kjent som 627, er utstyrt for transport av intensivpasienter og kan romme inntil seks personer.
– Denne ambulansen gir et stort fortrinn i vår tjeneste og bedre arbeidsforhold for helsepersonell, sier ambulansesjef Lillian K. Solbakken i Vestre Viken HF på deres egen nettside.
Intensivambulansen er designet for å håndtere pasienter med komplekse behov, som respiratorstøtte, sirkulasjonsproblemer eller nevrologiske tilstander.
– Utstyret inkluderer blant annet en respirator, monitor for puls og oksygenmetning, og mulighet for kontinuerlige medisininfusjoner, forklarer anestesilege Jarle Solberg.
Intensivambulansen brukes primært til transport mellom sykehus i Vestre Viken og Oslo universitetssykehus, og bemannes 24/7 av samme team som legebil 626. Sjåførene må ha C1-sertifikat for lett lastebil.
Ekstra smitteverntiltak mot influensa
Trondheim legevakt har innført ekstraordinære smitteverntiltak for å begrense spredningen av årets influensautbrudd. Tiltakene inkluderer påbud om munnbind for alle besøkende, hånddesinfeksjon ved inngangen og krav om at samarbeidspartnere som ambulansepersonell og politi også bruker munnbind ved besøk.
Utbruddet har utviklet seg raskt, med antall tilfeller økende fra 29 i uke 2 til 68 i uke 3. Legevakta forventer ytterligere økning i de kommende ukene og oppfordrer alle som ikke er vaksinert, til å ta influensavaksinen. Selv om vaksinen ikke alltid hindrer smitte, reduserer den risikoen for alvorlig sykdom.
Legevakta oppfordrer i en pressemelding både helseinstitusjoner og befolkningen til å bruke pandemierfaringer for å begrense spredningen av influensaviruset.
NRK: Frykter kollaps for landets største traumesenter
OSLO: Traumesenteret på Ullevål sykehus, som håndterer Norges mest kritiske skader, står overfor en bemanningskrise. Fra februar vil kun halvparten av de nødvendige traumekirurgene være tilgjengelige.
– Hvis dette kollapser, kollapser hele Norges traumeberedskap, advarer Mari-Liis Kaljusto, leder i Norsk kirurgisk forening til NRK.
Avdelingen behandler rundt 2 000 pasienter årlig, men har lenge slitt med rekruttering og høy vaktbelastning for kirurgene. Leder for akuttklinikken, Øyvind Skraastad, erkjenner at problemene burde vært løst tidligere.
Rekrutteringen av nye traumekirurger har sviktet, og ifølge NRK er det ingen erstatninger på vei. Senterets betydning ble tydelig under terrorangrepene 22. juli 2011 og 25. juni 2022, der den lave dødeligheten blant kritisk skadde viste effekten av spesialiserte traumekirurger.
På avdelingen hvor pasientene fra store deler av Østlandet og deler av Sørlandet havner når ulykken inntreffer skal det egentlig skal de være ti traumekirurger. Fra 1. februar er de bare fem, skriver NRK.
Nordlandssykehuset HF lyser ut konkurranse om ny ambulansestasjon på Sortland
Nordlandssykehuset HF har kunngjort en åpen konkurranse om langtidsleie av lokaler til en ny ambulansestasjon i Sortland kommune. Tilbydere kan foreslå både nybygg og eksisterende lokaler som kan tilpasses oppdragsgivers krav.
Anskaffelsen inkluderer en leieavtale på opptil 20 år, med en estimert verdi på 30 millioner kroner. Det stilles spesifikke krav til lokalene for å sikre funksjonalitet og effektivitet i ambulansetjenesten.
Sykehusinnkjøp HF er ansvarlig for anskaffelsen, som er en del av offentlige bygge- og anleggsarbeider. Konkurransedokumentene gir detaljerte krav til tilbydere, inkludert tekniske spesifikasjoner og kvalitetsstandarder. Frist for innlevering av tilbud er satt til 24. februar 2025.
Den nye ambulansestasjonen skal ligge i Sortland kommune, med mulighet for tilpasninger basert på eksisterende infrastruktur eller utvikling av nye lokaler. Tilbydere må oppfylle krav til universell utforming og miljøledelse.
Bruer og veier kan bli stengt på kort varsel
Fredag ettermiddag og kveld blir det sterk vind med kraftige vindkast opp mot 35-40 m/s, og full storm på kysten av Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.
Statens vegvesen advarer om at bruer og veier kan bli stengt på kort varsel, og at ferjeavganger kan bli innstilte.
Statens vegvesen og fylkeskommunen er forberedt og overvåker situasjonen på de aktuelle stedene.
-Det er særlig utsatte veier som Atlanterhavsveien og bruer i Kristiansund, som vil være utsatt for vind og dermed også for stenging, sier Bjørn Ove Rotlid i Statens vegvesen. - Det er også fergestrekninger som er innstilt i området, og flere som kan bli det i Romsdal og på Nord- Møre.
Det er i perioden 13 -21 det vil blåse som verst, og det vil være krevende forhold på veiene i hele Møre og Romsdal, Trøndelag og opp mot kysten av Nordland.
Byer innover i landet, som Trondheim, blir også sterkt berørt av vinden, varsler Statens Vegvesen i en pressemelding.
Mor måtte betale 7000 dollar (80.100 kroner) for 18 kilometer transport
USA: Kathleen Dudzik fikk sjokk da hun mottok en regning på over 7000 dollar for en 18 kilometer lang ambulansetransport mellom to sykehus i Illinois. Datteren hennes ble fraktet fra et lokalt akuttmottak til hovedsykehuset i Silver Cross for videre behandling.
Dudzik ba om å kjøre datteren selv, men fikk beskjed om at det ville kreve en ny sykehusinnleggelse. Hun fulgte derfor anbefalingen om ambulanse, men ble sjokkert da hun så prisen. Med forsikring dekket hun en egenandel på 1300 dollar, men bekymrer seg for dem uten god dekning:
– For noen kan dette bli en økonomisk byrde i mange år, sier hun.
Ambulanseselskapet Superior Ambulance Service har ikke kommentert saken direkte, men den statlige ambulansesammenslutningen i Illinois forklarer at høye driftskostnader og mangel på personell presser prisene opp.
– Ambulanser fungerer som akuttmottak på hjul, og tjenesten er kostbar å opprettholde, sier Andrew Thornton fra Illinois State Ambulance Association til ABC 7 Chicago.
Eksperter anbefaler å forhandle med ambulanseselskapet, be om betalingsplaner og undersøke om forsikringen kan dekke mer av regningen. Noen lover beskytter pasienter mot overfakturering, men de er begrensede og gjelder hovedsakelig nødsituasjoner.
– Vage svar på alvorlige utfordringer
Regjeringens totalberedskapsmelding får kritikk fra professor Odd Jarl Borch ved Nord universitet for å overse kritiske behov i helseberedskapen. Han peker på at prehospitale tjenester og ambulansetjenesten allerede er under press, og situasjonen forverres med en aldrende befolkning og risikoen for nye pandemier. Borch etterlyser konkrete tiltak som lovfestede responstider for å sikre kapasitet over hele landet.
Han mener også at Forsvarets nedbygging av sanitet bør ses i sammenheng med totalberedskapen. En tettere integrasjon mellom sivil og militær helseberedskap, med felles satsinger på prehospitale tjenester og beredskapssykehus, ville styrket totalforsvaret betydelig. Borch advarer mot at fraværet av slike tiltak i meldingen svekker forberedelsene til både hverdagskriser og større nødsituasjoner. Les hele kronikken hos Harstad Tidende.
Innrømmer bruk av ambulanse under raid på Vestbredden
VESTBREDDEN/ISRAEL: Israels hær har innrømmet å ha brukt en ambulanse under et raid i Balata-flyktningleiren i Nablus, noe de selv omtaler som et alvorlig brudd på retningslinjene. Raidet, som fant sted 19. desember 2024, resulterte i dødsfallet til to palestinske sivile, inkludert 80 år gamle Halimah Saleh Hassan Abu Leil. Hendelsen har blitt møtt med kraftig kritikk for å krenke internasjonal humanitærrett.
Videoopptak viser israelske soldater som forlot en ambulanse og en sivil varebil før de åpnet ild i leiren. Minst seks personer ble skadet, og vitner beskriver at soldatene skjøt mot tilfeldige forbipasserende. Halimah ble skutt og drept mens hun sto ved veien sammen med en nabo.
Israelske militære kilder hevder at målet for operasjonen var å arrestere medlemmer av en lokal milits, men ingen av de angivelige målene ble pågrepet eller drept. Den israelske hæren har uttalt at bruken av ambulanse i operasjonen var uautorisert og i strid med eksisterende prosedyrer.
– Bruken av ambulanse som kamuflasje er en krenkelse av prinsippet om distinksjon i internasjonal lov, som krever at stridende skiller seg fra sivile, sier Michael Sfard, juridisk rådgiver for B’Tselem.
Hendelsen har ytterligere forsterket spenningene på Vestbredden, hvor volden har eskalert siden oktober 2023. Ifølge FN har over 730 palestinere blitt drept i området siden starten av Gaza-krigen. The Guardian skriver at Israelske myndigheter har lovet å granske hendelsen, men mange ser på dette som en del av en større trend der internasjonale lover og normer ignoreres i regionen.
Tar i bruk el-sykkel for raskere responstider
ENGLAND: East of England Ambulance Service har introdusert en el-sykkel i sin Cycle Response Unit (CRU) for å forbedre responstiden.
El-sykkelen, finansiert av lokalsamfunnet i Wells-next-the-Sea og East of England Ambulance Service Charity, er utstyrt med medisinsk utstyr og gjør det enklere å nå utilgjengelige områder raskere.
– El-sykkelen er en virkelig game-changer for sykkelenheten. Den gir ekstra kraft til å bære utstyret vårt og forflytte i utfordrende terreng, noe som vil forbedre responstiden betydelig, sier Andy Long, paramediker i Cycle Response Unit.
Kate Lott, leder for veldedigheten, understreker betydningen av det lokale engasjementet:
– Denne el-sykkelen kan utgjøre forskjellen i å nå frem i tide til steder som er vanskelige å nå, sier hun til Emergency Services Times.
Færre oppdrag, men lengre tid per oppdrag i Grimstad
Ambulansen i Grimstad gjennomførte færre oppdrag i 2024 sammenlignet med året før, men tiden brukt per oppdrag har økt, skriver Grimstad Adressetidende. Seksjonsleder Anders Almelien jr. forteller til avisen at tjenesten i fjor utførte 2 115 oppdrag, mot 2 474 i 2023 – en nedgang på over 15 prosent.
Til tross for færre oppdrag, har mer tid blitt brukt på pasientundersøkelser for å sikre riktig sykehusvalg. Akuttoppdrag utgjorde majoriteten, med 1 775 av turene i 2024, mens 730 var hasteturer og 200 var vanlige turer.
En del av nedgangen skyldes at den hvite ambulansen har overtatt mange vanlige oppdrag, ifølge Almelien.
Varsler krevende kjøreforhold denne uken
Det blir utfordrende kjøreforhold i store deler av landet utover i uka, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.
I fjellet ventes perioder med vind og snø som kan gi utfordrende kjøreforhold. Det er sendt ut snøskredvarsler på oransje og rødt nivå i flere områder, og veger kan bli stengt av skred og fare for skred. Men det er mildvær og regn som ventes å skape størst utfordringer, noe som ventes langs hele vestkysten av landet fra Rogaland til Troms. Regn på kald bakke og snødekte veger fører til is, i tillegg ventes overvann i lavlandet i områder med mye snø nær vegen.
Det ventes at overvann vil bli en utfordring på grunn av plussgrader og regn i områder med mye snø nær vegen. Særlig i vest er det noen områder i lavlandet med mer snø enn hva som er vanlig.
Enkelte steder kan det hende at veger blir stengt fordi det blir for krevende og uforsvarlig å holde dem åpne.
Både i Nord-Norge og ellers i landet blir det mye vind og snøfokk i høyden og på fjellovergangene. Her kan vegene bli stengt på kort varsel. Det kan gå sørpeskred og oppstå mindre flomsituasjoner i mindre elver og bekkefar som også gir vegstenginger.
I kystnære strøk på nordvestlandet, Trøndelag og Nordland er det varslet sørvest liten og kan hende full storm utsatte steder mandag.
Denne gangen går Sørlandet og Østlandet klar av uvær, men også her blir det mildt utover i uka med fare for glatte veger.
Ventet tre døgn med å ringe 113
Tormod Jakob Karlsen fra Fauske opplevde symptomer på hjerteinfarkt natt til julaften, men valgte å vente tre dager før han kontaktet helsevesenet. Han ønsket å unngå behandling i Tromsø, da PCI-senteret i Bodø kun er åpent i vanlig kontortid.
– For det første var det ingen fly som ble å ta av i det været, og for det andre nektet jeg en tur til Tromsø. Den gleden skulle de ikke få. Heldigvis skulle de åpne PCI-senteret i Bodø klokken 08 neste morgen, sier Karlsen til NRK. Pensjonist holder han seg oppdatert rundt PCI-saken.
– Krangelen mellom Bodø og Tromsø er på barnehagenivå, etter min mening. Det handler om å tenke på pasientene, og geografien i dette langstrakte landet, fortsetter han.
Etter å ha mottatt trombolyse i ambulansen, ble han behandlet i Bodø morgenen tredje juledag. Inngrepet var vellykket, uten skade på hjertet. Karlsen kritiserer dagens løsning og mener Nordland trenger et døgnåpent PCI-senter.
Avdelingsoverlege Hanne Bjørnstad og kommuneoverlege Raymond Dokmo understreker viktigheten av rask behandling ved hjerteinfarkt. Helse Nord forsvarer flyttingen av ansvaret til UNN, men møter fortsatt kritikk for tilgjengeligheten til PCI-tilbudet i regionen.
Rekordmange livstruende 999-henvendelser
LONDON: Desember satte rekord for antall livstruende 999-henvendelser til London Ambulance Service (LAS). Nye tall viser at omtrent 16 000 kategori én-henvendelser, som inkluderer hjertestans og alvorlige skader ble registrert. Dette er den høyeste måneden i tjenestens historie.
Økningen skyldes flere faktorer, inkludert respiratoriske og gastrointestinale virus, kaldt vær og høytidsfeiringer. LAS behandlet over 500 kategori én-pasienter de fleste dager i desember, en betydelig økning fra året før. Problemer med pust økte med 30 prosent, og tilfeller av hjertestans steg med 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, skriver BBC.
Den totale pågangen i desember var den tredje høyeste i tjenestens historie, med volum tilsvarende 92 prosent av toppnivået under Covid-19-pandemien i mars 2020. Etterspørselen viser ingen tegn til å avta, med en økning på 20 prosent i første uke av januar sammenlignet med samme periode i 2024.
LAS har iverksatt en vinterplan for å håndtere pågangen. Tiltakene inkluderer økning av ambulanser og personell med over 10 prosent, utplassering av opptil 60 ekstra ambulanser i peak-perioder, og flere klinikere tilgjengelig for telefontriage. Samarbeid med sykehus og andre partnere er styrket for å korte ned ventetider, melder BBC.
Ny ambulansestasjon på omstridt tomt i Kristiansand
Kristiansand får ny ambulansestasjon ved Egsjordene, en tomt som tidligere har skapt debatt. Fædrelandsvennen skriver at tomten huser et omstridt barnehospice, som står ubrukt etter at driften ble avviklet. Nå skal ambulansestasjonen bygges for å erstatte dagens lokaler, som må rives for å gi plass til nytt akuttmottak og helsehus til 2,3 milliarder kroner.
Per W. Torgersen, ansvarlig for bygg og eiendom ved Sørlandet sykehus, påpeker overfor avisen at plasseringen er optimal for utrykningstider i og rundt Kristiansand. Selv om planene har fått støtte fra flertallet i kommunens areal- og miljøutvalg, møter prosjektet motstand fra blant annet MDG og SV. Kritikerne trekker frem nedbygging av matjord og potensielle ulemper for naboene.
Naboer uttrykker bekymring for byggets størrelse og skyggevirkning på lekeområder ved Trollhaugen barnehage. Arkitekten mener imidlertid at solforholdene ikke vil påvirke barnehagen på dagtid. Debatten fortsetter, men planen anses som avgjørende for å styrke ambulansetjenesten i regionen, skriver Fædrelandsvennen.
Mann tiltalt for å ha truet etter utrykning
En mann i 30-årene er tiltalt for å ha truet en politibetjent under en hendelse på Bømlo i februar. Politibetjenten var til stede for å sikre ambulansepersonell da mannen skulle fraktes til legevakten.
Mannen reagerte kraftig på politiets tilstedeværelse og slo politibetjenten i låret med begge hender samlet. Som følge av dette ble mannens hender festet til båren. Dette førte til verbale trusler fra mannen, der han blant annet skal ha sagt: «Jeg håper du har sagt farvel til foreldrene dine» og «bare vent til jeg kommer meg løs».
Hendelsen fører nå til at mannen må møte i Haugaland og Sunnhordland tingrett, tiltalt for brudd på Straffeloven § 155. Paragrafen omfatter vold, trusler eller annen rettsstridig adferd mot offentlig tjenesteperson og kan gi bot eller fengsel i inntil tre år, skriver Stord24.
Nyfødt døde etter uassistert hjemmefødsel i Oslo
OSLO: Flere ambulanser rykket ut til en hendelse i fjor, da et nyfødt barn døde etter en uassistert hjemmefødsel. Aftenposten skriver at politiet har opprettet en undersøkelsessak for å avklare omstendighetene rundt hendelsen. Ingen har status som siktet eller mistenkt i saken.
Jordmorforbundet NSF har blitt varslet om hendelsen.
– Dette er en tragisk hendelse som er uendelig trist. Vi har dyp medfølelse med familien som er rammet, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup i forbundet til Aftenposten.
Oslo universitetssykehus har ikke ønsket å uttale seg om saken, med henvisning til taushetsplikt. Sykehuset påpeker at dødsfall under fødsler er sjeldne, særlig i forbindelse med hjemmefødsler, som heller ikke skjer ofte.
Aftenposten skriver at hendelsen diskuteres i flere fagmiljøer.
– Trolig under-rapportering av vold og trusler i Telemark
TELEMARK: – Dessverre opplever våre medarbeidere at de blir truet og i noen få tilfeller blir det utøvd vold, noe som er helt uakseptabelt, sier avdelingsleder Knut Inge B. Skoland ved Sykehuset Telemark.
Telemarksavisa intervjuer Skoland etter rapporten som Sintef har utarbeidet for Fagforbundet. Rapporten viser blant annet at 70 prosent av ambulansearbeiderne har mottatt trusler på jobb de siste 12 månedene, 37 prosent har vært utsatt for fysisk vold og 35 prosent har opplevd krangler og konflikter.
Sykehuset Telemark fører statistikk over vold og trusselhendelser for ambulansetjenesten, i tre kategorier. Statistikken for viser at to ansatte opplevde vold i 2024, mot fem i 2023. Utagerende atferd opplevde tre i ambulansetjenesten, mot én året før. En fikk det som betegnes som trusler mot liv/helse/eiendom, det samme som i 2023.
Skoland mener det trolig er underrapportering kategoriene utagerende atferd og trusler, basert på tilbakemeldingene fra personellet og hva de opplever
– Som en kan se så er det svært små tall registrert. Direkte voldshendelser er nok riktige, og det er heldigvis ganske få i året, sier Skoland til Telemarksavisa. Han forteller videre at sykehuset har hatt fokus på opplæring og kompetanseheving innen dette området i flere år.
– Og særlig fokus på å lære teknikker for å deeskalere situasjoner og tenke risikoreduserende atferd slik at man unngår å havne i slike situasjoner, fortsetter Skoland.
Han opplyser videre at ambulansearbeidere i Telemark for noen år siden gjennomførte kurs i «Møte med Aggresjonsproblematikk» (MAP). Skoland mener at tiden er kommet for å gjenoppfriske dette. Det er også tatt i bruk VR-briller som et lavterskel-tilbud for å øve på scenarioer med trusler om vold og utagerende oppførsel. En plan for kurs i tre trinn foreligger også som er for alle ansatte som jobber med og møter pasienter i en eller annen form.
En av fem drept i trafikken var ruspåvirket
Rus var medvirkende faktor for 22 personer som mistet livet i trafikkulykker i fjor. Dette utgjør 20 prosent av alle dødsulykkene. Tall fra Statens vegvesens ulykkesanalysegruppe (UAG) viser dermed at rus fortsatt er en viktig faktor i trafikksikkerhetsarbeidet..
– Historisk sett har unge voksne dominert statistikken over dem som dør i rusrelaterte trafikkulykker. Men de siste 15 årene har vi sett et skifte. Aldersgrupper som tidligere var mindre utsatt, rammes oftere, sier fagdirektør i Trygg Trafikk, Tanja Loftsgarden i en pressemelding.
Tidligere omkom flest under 40 år i rusrelaterte trafikkulykker. I perioden 2017-2020 endret derimot dette seg. Da stod de mellom 41 og 60 år for majoriteten av de drepte. I de ferskeste tallene fra UAG troner fortsatt samme aldersgruppe på topp, men de foreløpige tallene viser en utjevning.
– Svaret på om utviklingen fortsetter, får vi først når neste års rapport foreligger. Da kan vi sammenligne hver fireårsperiode fullstendig. Uansett så er det vanskelig å peke på en spesifikk årsak til utviklingen. Kanskje må vi undersøke andre former for reaksjoner, i tillegg til at politiet prioriterer trafikkontroller. Vi har blant annet sett på muligheten for alkolås som alternativ til tap av førerrett. Vi må tenke nytt rundt hvordan vi jobber med ulike trafikantgrupper, og hvordan vi når dem med budskapene våre, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Anders Havdal.
Kategorien der rus var medvirkende faktor er fordelt slik blant trafikantgruppene: elleve personbilførere, tre MC-førere og to ATV-førere, en syklist, en bussfører og en traktorfører. Den dominerende rustypen var alkohol, etterfulgt av annen rus og blandingsrus.
Ventet sju timer i ambulanse etter kollisjon
NORD-IRLAND: Mary Donaghy tilbrakte over sju timer i en ambulanse utenfor Royal Victoria Hospital i Belfast etter en frontkollisjon på grunn av isete veier. Familien uttrykte frustrasjon over at hun måtte vente så lenge uten å bli innlagt, til tross for sterke smerter og manglende følelse i bena.
Situasjonen reflekterer presset på akuttmottak i Nord-Irland, der flere hundre pasienter har ventet mer enn 12 timer på behandling. Helsemyndighetene peker på en kombinasjon av influensasesong og kaldt vær som årsaker til økt pågang, mens mangel på pleiepakker hindrer utskrivning av pasienter og skaper ytterligere kø i sykehusene.
Helseministeren har varslet tiltak, inkludert økte midler til sosiale omsorgsarbeidere, men situasjonen omtales fortsatt som den verste på lenge av helsepersonell, skriver BBC.
Hektiske dager for ambulansen som følge av snøværet
ØSTFOLD: Ambulansetjenesten ved Sykehuset i Østfold har hatt hektiske dager som følge av snøvær og krevende kjøreforhold. Avdelingssjef Merete Storli Tveit forteller til Moss Avis at ekstra ressurser er satt inn for å håndtere situasjonen.
Dårlig fremkommelighet har påvirket både responstid og transport av pasienter til sykehuset. Tjenesten vurderer ressursbehovet fortløpende, selv om ingen spesielle hendelser er rapportert så langt.
Legevakten i Mosseregionen har opplevd stor pågang gjennom juleferien, men ifølge leder Cecilie Feiner Høyland har bemanningen vært god, og det er ikke meldt om noe utenom det vanlige.
– Vi har vært forberedt og satt inn ekstra ressurser, forteller avdelingssjef for ambulansetjenesten ved Sykehuset i Østfold, Merete Storli Tveit til Moss Avis.
Ambulanse i trafikkuhell i Tromsø
En ambulanse og en personbil var involvert i et trafikkuhell ved Tinghuset i Tromsø, ifølge Troms politidistrikt. Ingen personskader er rapportert, men begge kjøretøyene har fått synlige skader, og det lå bildeler i vegbanen etter kollisjonen.
Politiet mistenker at vikepliktbrudd er årsaken til uhellet. Ambulansen skal ha kommet sørover mot brua, mens personbilen kjørte inn i krysset fra Elvegata og hadde vikeplikt.
Skal ha brukt ambulanse i militær raid i flyktningleir
VESTBREDDEN: Israelske styrker infiltrerte Balata flyktningleir i Nablus den 19. desember ved hjelp av en ambulanse, ifølge videoopptak som skal være verifisert av Al Jazeera. Raidet førte til at to palestinere, inkludert en kvinne, ble drept.
Bruken av en ambulanse til militære formål har fått sterk kritikk. Nicola Perugini, professor i internasjonale relasjoner ved University of Edinburgh, påpekte at denne handlingen står i kontrast til Israels påstander om at Hamas bruker medisinske fasiliteter til militære formål i Gaza, noe FN har sagt det er lite bevis for. Perugini uttalte at det israelske militæret, som har ødelagt sykehus i Gaza med påstander om militær bruk, nå selv benytter ambulanser til operasjoner.
FN-rapportør Francesca Albanese fordømmer handlingene på X, og kaller misbruket av medisinske kjøretøyer en alvorlig krenkelse av Genève-konvensjonene. Hun skriver at slike handlinger kan utgjøre en forbrytelse av perfidi og bidrar til å underminere internasjonal humanitær rett, som er ment å beskytte sivile i krig.
Varsler fullskala øvelse i tunnel over to dager
ØSTFOLD: I Follotunnelen skal nødetatene gjennomføre en såkalt fullskalaøvelse. Det betyr at øvelsen foregår inne i tunnelen der det spilles ut et planlagt scenario for å øve fastsatte øvingsmål. Fullskalaøvelser har som mål å være så realistiske som mulig og gjennomføres i sanntid.
– Denne gangen ønsker vi ikke å beskrive scenarioet på forhånd, men holde det skjult for mannskapene. De skal oppleve at det er så nært opp til en realistisk situasjon som mulig, oppøyser Hans Are Dahl, praktisk tunnelforvalter og brannvernleder i Statens vegvesen i en pressemelding.
I forbindelse med øvelsen blir Follotunnelen stengt fra kl. 20:00 torsdag 9. januar til fredag 10. januar kl. 05:30. Dette blir gjort for at nødetatene og Vegtrafikksentralen (VTS) skal kunne benytte de tekniske sikkerhetsinstallasjonene i tilknytning til tunnelen.
Statens vegvesen skriver i pressemeldingen at de jevnlig holder beredskapsøvelser i riksvegtunneler sammen med nødetatene. Dette er det krav om. Hovedformålet med slike øvelser er å holde nødetatene og VTS oppdatert på den aktuelle tunnelen og sikkerhetsutstyret i den, trene samhandling og kommunikasjon, og øve ferdigheter og innsats.
Denne gangen skal aktørene øve på håndtering av trafikkulykker. I hovedsak er det Moss Interkommunale brannvesen, med 110-sentralen og Vegtrafikksentralen som skal øve, men det blir også noe deltakelse fra politi og ambulanse.
Krevende værforhold gir økt beredskap
VESTFOLD: Ambulansetjenesten i Vestfold har økt beredskapen med flere ressurser for å møte de store snømengdene som er meldt. Sykehuset opplyser at situasjonen følges nøye om det er behov for ytterligere tiltak og om tiltakene må opprettholdes utover tirsdagen.
Sykehuset i Vestfold opplyser videre at akutte oppdrag for ambulansene vil prioriteres. Bestilte oppdrag som ikke haster vil kunne bli nedprioritert.
Framkommeligheten vil kunne være redusert på flere steder til snøen er fjernet, noe som kan resultere i at pasienttransport kan bli forsinket.
Det er forventet at også ansatte kan ha problemer med å komme seg på jobb i tide når fremkommelighetene er vanskelig. Det kan føre til utsettelser og forsinkelser.
– Vi ber om forståelse for at det kan bli utsettelser og forsinkelser i pasientbehandlingene. I all hovedsak planlegger våre avdelinger for ordinær drift, og gjør sine tiltak og vurderinger for å sikre forsvarlig bemanning, sier kommunikasjonsdirektør Merete B. Lindahl.
Vil fortløpende vurdere å øke ambulanse-kapasiteten
Mandag og tirsdag ventes det opp mot en halv meter snø på Sør- og Østlandet. Sørlandet sykehus varsler normal drift til tross for oransje farevarsel.
- Vi vil fortløpende vurdere å øke kapasiteten til ambulansetjenesten med tanke på fare for problemer med fremkommelighet. Vi har også god brøyteberedskap med tanke på å sikre at pasienter og vårt kliniske personell får parkert på sykehusenes parkeringsplasser, sier beredskapssjef Tom Helge Tollefsrud ved Sørlandet Sykehus i en pressemelding. Statens Vegvesen har satt inn alt beredskap og kommer med klare anbefalinger til bilister.
Snøværet kommer først inn på Sørlandet og vil gradvis bevege seg nordover gjennom det neste halvannet døgnet. Sørlandet ventes å bli hardest rammet av snøværet. Øst i Agder er det ventet opptil 50–60 cm snø. Statens vegvesen melder at de har alt av brøytemannskap på veiene, og ber folk beregne bedre tid enn vanlig.
Brann i ambulanse i Fredrikstad
En ambulanse tok fyr på 109-veien mellom Glemmen videregående skole og Wilbergjordet i retning Sarpsborg. Brannen skal ha startet i motorrommet, ifølge Øst 110-sentralen. Ingen pasienter var om bord, og årsaken til brannen er foreløpig ukjent. Slukningsarbeidet er i gang, og trafikken påvirkes av hendelsen, melder Fredriksstad Blad.
Ambulansen var på vei til et oppdrag da bilen tok fyr. Avisen skriver at de merket at kjøretøyet mistet trekkraft og så deretter røyk. De stoppet og kom seg raskt ut før det begynte å brenne.
Ingen ble skadet. Brannårsaken er så langt ukjent.
Brannmannskap kurses i kritisk førstehjelp – stadig oftere på helseoppdrag
Brannmannskap er ofte de første på ulykkesstedet, spesielt i grisgrendte strøk. Men førstehjelpskunnskapen kan ofte være rusten. I Rogaland gjennomføres det nå kurs i kritisk førstehjelp for å sikre at brannfolk er bedre forberedt på helseoppdrag. Kurset, initiert av brannkonstabel og sykepleier Anders Oftedal, gir både teoretisk og praktisk trening i livreddende tiltak.
Sykepleien som skriver om dette, forteller at i løpet av kurset, som går over tre dager, trenes brannfolk på situasjoner som hjertestans, blødninger, fallulykker og hypotermi. Øvelsene er realistiske, med skuespillere og simulerte skader. Etter endt kurs får deltakerne tittelen medic og blir ansvarlige for å videreføre opplæringen på sine lokale brannstasjoner.
Behovet for oppdatert kompetanse er stort, særlig i lys av økende helseoppdrag for brannvesenet. En rapport fra 2023 peker på lengre responstider for ambulanser som en medvirkende årsak. Ifølge Oftedal handler det om å kunne gjøre riktige vurderinger raskt og gi livreddende hjelp til pasienter før ambulansepersonell ankommer.
Tjerand Askeland, en av kursdeltakerne, fremhever viktigheten av kurset:
– De første minuttene er avgjørende. Det handler om liv eller død, sier han til Sykepleien.
Pasient ventet 19 timer i ambulanse utenfor sykehus
NORD-IRLAND: En pasient i Nord-Irland måtte vente 19 timer i ambulanse utenfor et sykehus, ifølge medisinsk direktør for Northern Ireland Ambulance Service. Situasjonen skyldes økt pågang fra luftveissykdommer og problemer med å skrive ut pasienter, noe som fører til flaskehalser i helsevesenet.
– Våre ambulanser er i praksis fastlåst utenfor akuttmottakene, sier Dr. Nigel Ruddell til BBC. Han beskriver situasjonen som uakseptabel og understreket at dette er et økende problem.
Rundt 400 pasienter venter daglig på sykehussenger i regionen, og ambulanser blir ofte stående utenfor akuttmottakene i påvente av å levere pasienter. Helsepersonell beskriver situasjonen som uakseptabel og stadig vanligere, med alvorlige konsekvenser for både pasienter og ansatte.
Det er foreslått tiltak som ekstra midler til fastleger og sykehjem, men mange peker på behovet for strukturelle endringer i helsevesenet for å håndtere presset bedre.
Erklært død, viste livstegn etter fartshump
INDIA: En 65 år gammel mann ble rammet av et alvorlig hjerteinfarkt i Kolhapur-distriktet i Maharashtra, India. Han ble hastet til et privat sykehus i Kasaba-Bawada, hvor legene etter en undersøkelse erklærte ham død. Familien begynte forberedelsene til de siste ritualene.
Mannens kropp ble overlevert til familien, og han ble lagt i en ambulanse for å fraktes hjem. På veien passerte ambulansen over en fartshump, noe som førte til en plutselig bevegelse i mannens kropp.
Familien, som var med på reisen, la merke til at fingrene hans beveget seg. Kona hans fortalte senere:
– Da vi var på vei hjem med kroppen hans, merket vi at fingrene hans plutselig begynte å bevege seg etter at vi hadde passert en fartshump.
Sjokkerte, men håpefulle, bestemte familien seg for å omdirigere ambulansen til et annet sykehus. Der bekreftet legene at mannen faktisk var i live. Han ble umiddelbart lagt inn, og legene utførte en angioplastikk for å gjenopprette blodsirkulasjonen i hjertet.
Etter to uker på sykehuset ble han mandag skrevet ut og kunne reise hjem. I live, skriver nettavisen Oneindia.
Mest lest siste 7 dager
Siste prehospitale podkaster
Har du noe på hjertet?
Send oss et debattinnlegg, en kronikk eller en meningsytring. Alle innlegg signeres med fullt navn og tittel.
Ønsker du å annonsere på Ambulanseforum?
Kontakt Anita Madshus, telefon 901 10 688, eller epost anita@a2media.no