Hopp til hovedinnhold


Forbereder massevarsling med SMS

Politiet og de andre nødetatene kan få tilgang til SMS-varsling av befolkningen ved samfunnstruende og farlige hendelser som terror og naturkatastrofer, skriver VG.
Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til VG at kommuner flere ganger har brukt tekstmeldinger til mobiltelefoner, blant annet for å varsle om dårlig vannkvalitet. Det ble også brukt under storbrannen i Tønsberg i 2015.
– Vi jobber nå med et prosjekt i departementet for å se hvordan vi kan bruke massevarsling med SMS. Men det må i så fall være et supplement, fordi mobilnettet kan jo også falle ned ved større hendelser, sier Anundsen til VG.

Beholder tyfonene

Fredag la han fram regjeringens samfunnssikkerhetsmelding til Stortinget, som følger opp 22.juli-kommisjonens arbeid på en rekke områder.
Tyfonvarsling via sirener vil fortsatt være hovedvarslingskanalen ved større hendelser. 1244 tyfoner er plassert rundt i landet, og kan formidle signaler som «viktig melding, lytt på radio».
Men fordi tyfonene varsles via FM-båndet som gradvis skal skrus av fra 2017, vil tyfonene bli koblet opp til nødnettet.

Frykter IKT-angrep

Anundsen trekker frem digitale trusler mot landets IKT-systemer, som en av de største truslene mot samfunnets sikkerhet akkurat nå.
Les hele saken hos VG