Hopp til hovedinnhold


Fremtidens politi avhenger av dere

Nærpolitireformen er nødvendig for å gi oss et enda bedre politi og et enda tryggere samfunn. Skal vi lykkes med reformen, trenger vi innsatsen til alle dere som jobber i politiet, skriver justisminister Anders Anundsen i en kronikk i Politiforum.
Vi er inne i en viktig tid for norsk politi. Kriminalitetsbildet endrer seg, kravene til politiet endrer seg og ny teknologi gir store muligheter, men også utfordringer. Et av svarene er nærpolitireformen som nå rulles ut over hele landet.
Politiet skal få den strukturen og det innholdet det trenger for å gjøre en best mulig jobb.
Dette er en praktisk innrettet reform som skal ruste oss for fremtiden basert på analyser og innspill fra mange av dere, og ikke en reform som først og fremst er drevet frem av politisk ideologi eller teori.

Klart behov for reform

Gjørv-kommisjonen og Stortingets oppfølging av denne, og redegjørelser holdt for Stortinget etter terrorangrepene i 2011, synliggjorde behovet for en gjennomgang av norsk politi. Underveis er det klargjort at det er en rekke andre forhold som også legitimerer en større endring av politiet. Politiet har vært teknologisk utdatert, ressurser har blitt brukt lite effektivt, mye har gått til administrasjon og det har vært behov for et kvalitetsløft av etterforskningen.
Det er viktig å understreke at politiet leverer godt i dag, særlig fordi vi har så mange dedikerte medarbeidere. Likevel må vi gjøre vårt beste for å løse oppdraget enda bedre, og da må vi være villige til å foreta endringer.
Målene for nærpolitireformen er ambisiøse. Etterforskningen skal løftes og det skal blant annet etableres særskilte fagmiljøer i hvert politidistrikt. Spesialkompetanse på vold og overgrep mot barn, vold i nære relasjoner, voldtekt, organisert kriminalitet, menneskehandel og økonomisk kriminalitet skal på plass i alle politidistrikt. Handlingsplanen for etterforskningsløftet vil gi oss et reelt løft når den nå iverksettes. Planen skal være dynamisk, og nye tiltak skal utvikles og iverksettes. Her trenger vi innspill fra alle som kan bidra. Politiarbeid på stedet rulles ut i disse dager.
Gjennom reformen skal vi frigjøre administrative stillinger for å styrke både forebygging, etterforskning og beredskap, og vi skal ha en nettovekst på nye politifolk med om lag 350 i året. Responstidskravene vi innførte i 2015 skal forbedres i årene som kommer.
Les hele saken hos Politiforum