Sørlandsk førstehjelpsteknikk brukes internasjonalt

I flere år har det vært uenighet om rygg- eller sideleie er best for nakkeskadde. Nå ser fagfolk internasjonalt til Sørlandet og en omdiskutert førstehjelpsmetode, skriver NRK Sørlandet.

 

Per Kristian Hyldmo (t.h.) hadde workshop om traumesideleie på Ambulanseforum. Foto: Fredrik Naumann/ Felix Features

Per Kristian Hyldmo (t.h.) hadde workshop om traumesideleie på Ambulanseforum. Foto: Fredrik Naumann/ Felix Features

– Til slutt tok vi et valg, og bestemte oss for å endre førstehjelpsmetode, forteller Per Kristian Hyldmo, leder for traumeenheten på Sørlandet sykehus.

Avgjørelsen som Hyldmo og ambulansepersonellet på Sørlandet tok tilbake i 2005, er nå i ferd med å bre seg internasjonalt.

– Traumesideleie er tryggere

Ifølge Hyldmo har førstehjelpsrådene i Europa og USA vært ulike i 20-30 år. I Europa mener fagfolk at det er smart å legge folk på siden for å sikre luftveiene, også dersom man har en nakkeskade og er bevisstløs.

– I USA skrur ambulansepersonell deg fast på en plastfjøl på ryggen, for å holde rygg og nakke i ro, og jeg forstår ikke hvordan amerikansk helsepersonell klarer å sikre fri lufttilførsel på denne måten, sier Hyldmo.

Traumesideleie tar utgangspunkt i stabilt sideleie. Forskjellen er at to personer utfører jobben fordi det skal være mer skånsomt. Det brukes også nakkekrage mens det bygges opp under hodet, slik at det ligger rett og ikke henger ned, som ved et stabilt sideleie.

– Hva skjedde i sørlandske ambulanser rett etter årtusenskiftet?

– Jeg så at ambulansefolkene mine la pasientene på ryggen, men ingen synes det var en god løsning. Vi måtte ta et valg, selv om det var kontroversielt, forklarer han.

Et vanskelig valg lønner seg

Nå er kunnskapen fra ekspertene på Sørlandet i ferd med å spre seg internasjonalt.

– Traumesideleie som vi begynte med i 2005 brukes i hele Norge og det står i skandinaviske retningslinjer. Nå har også en nettside i USA laget en instruksjonsvideo for ambulansepersonell om dette, sier han.

Les mer om saken hos NRK

One Comment

  1. Pingback: Åpner e-læringskurs i spinal stabilisering - Ambulanseforum

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.