Hopp til hovedinnhold


Hard kritikk mot ambulanseorganiseringen i Gøteborgsområdet

Jeg leser nå og da med stor interesse om forskjellige ”ambulansekriser” i Sverige. I det siste har det mest handlet om Skåne, hvor private Falck er driver av de fleste ambulansene. Nettopp det at ambulansetjenesten drives av et privat selskap anføres som den viktigste årsaken til det kaoset, som ifølge visse betraktere råder i Skåne. Selv Stockholms län (med stor grad av privat ambulansevirksomhet) samt Gävleborg (der landstinget styrer ambulansevirksomheten) har blitt pekt ut som problemområder.
La meg da fortelle om et sted hvor situasjonen er mye verre. La meg fortelle om ambulansevirksomheten i Gøteborg, skriver undersköterska Kalle Larsson i en kronikk hos Samverkan112.
I 2012 tok Sahlgrenska sjukhuset (SU) over driften av ambulansetjenesten fra Falck. På den tiden rådet en viss medial interesse for ambulansesituasjonen, som ble beskrevet som en ”ambulansekrise” i bl.a GT. Hva besto egentlig krisen i? Det viktigste argumentet for at Falck ikke håndterte oppdraget, var at antall ambulanser var for få i forhold til befolkningen i opptaksområdet og at ambulansepersonellet på grunn av dette ikke rakk å få avholde matpauser, noe som igjen førte til en uholdbar arbeidssituasjon. I tillegg arbeidet personellet mye overtid generelt samt at de ble beordret på vakt ved akutt sykdom slik at ambulanser ikke måtte tas ut av drift.
Om ambulansene ikke rullet sine timer i henhold til avtalen med landstinget fikk nemlig Falck betale bot til VG-regionen. Dessuten manglet det innsyn i virksomheten hevdet kritikerne, og mente at pasienter risikerte å komme i klem når de ble behandlet av ulikt personell i ambulansen (Falck) og på sykehuset (SU). Videre mente mange at Falck – som det kommersielle foretak det var og fremdeles er – av økonomiske årsaker gjorde avkall på vitale deler av ambulansetjenesten som øvelser, beredskap og behandlingsutstyr.
Les hele saken hos Samverkan112