Hopp til hovedinnhold


Vurderingsbil - fremtidens ambulansetjeneste

En vurderingsbil, en ambulanseutrustet personbil, erstatter ved noen tilfeller ambulansen. Carl Magnusson, Phd-student tilknyttet utdanningen ved PreHospen på Høyskolen i Borås, skal studere om det gir god pasientsikkerhet. Kanskje kan det redde liv, skriver Samverkan 112.
Gøteborg var i 2013 først i Sverige med en vurderingsbil. Nå finnes de på mange steder i landet, men er fremdeles få. Gøteborg har to og det er de Carl Magnusson skal studere.
Han forteller at målet med vurderingsbiler er å unngå og sende ambulanse når det ikke er behov; når symptomene er uklare eller lavt prioriterte. Dessuten er det grunn til å tro at at de er ressurseffektive fordi de er enmannsbetjent i motsetning til en ambulanse.
Er til for pasienten
Vurderingsbilen kjøres av en spesialsykepleier som har som oppgave å gjøre en vurdering av pasientens behov for helsehjelp. Kan pasienten bli hjemme, eller er det behov for hjelp på legevakt eller akuttmottak? Pasientens behov for helsehjelp skal også bestemme transportbehov når det er nødvendig med hjelp utenfor hjemmet.
– Pasientens behov skal tilgodeses på en måte som forårsaker så lite belastning som mulig. Det kan for eksempel innebære pleietiltak i hjemmet eller å etablere kontakt med primærhelsetjenesten i stedet for at pasienten skal kjøres frem og tilbake til akuttmottaket. Det er viktig at dette skjer med høy grad av pasientsikkerhet, og at de pasientene som blir igjen hjemme faktisk er i stand til å være det, sier Carl Magnusson.
Les mer hos Samverkan 112
Les også: Vi vil utvikle fremtidens helsetjenester